Aktivisti pozivaju EU da "prestane promovisati" upotrebu prirodnog gasa na Zapadnom Balkanu

Trideset šest organizacija apelovalo na Evropsku komisiju da poveća ulaganja u održivu energiju

3254 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Pisali predsjednici EK: Ursula fon der Lejen, Foto: Reuters
Pisali predsjednici EK: Ursula fon der Lejen, Foto: Reuters

Trideset šest organizacija civilnog društva, među kojima i NVO "Grin houm", poslalo je danas zajedničko pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, pozivajući Evropsku uniju da prestane promovisati upotrebu prirodnog gasa na Zapadnom Balkanu.

"Region trenutno zavisi od gasa mnogo manje nego EU, koja se bori da se oslobodi uvoza prirodnog gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju koje je dostavio "Grin houm".

Podsjeća se da Srbija i djelovi Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koriste ruski gas, uglavnom za grijanje. Albanija, Kosovo i Crna Gora, dodaju, uopšte nemaju gasne mreže.

"Srbija koristi prirodni gas za daljinsko grijanje, ali je upotreba za proizvodnju energije i individualna domaćinstva relativno niska. Sjeverna Makedonija posljednjih godina povećala je potrošnju prirodnog gasa za energiju i toplotu. U Bosni i Hercegovini samo četiri grada su priključena na gasnu mrežu, dok Kosovo, Crna Gora i Albanija skoro da ne koriste gas i nemaju funkcionalnu distributivnu mrežu. Transjadranski gasovod prolazi kroz Albaniju, ali za sada ne obezbjeđuje gas toj zemlj", navodi se u saopštenju.

Uprkos činjenici da se Zapadni Balkan obavezao na postepeno ukidanje upotrebe fosilnih goriva do 2050. godine, Komisija je, kako dodaju, posljednjih godina aktivno podsticala povećanje potrošnje prirodnog gasa u regionu, uglavnom preko Južnog gasnog koridora iz Azerbejdžana, iako je projekat gasnog polja Shah Deniz 20 odsto u vlasništvu ruskog Lukoila.

Podsjećaju da Sofijska deklaracija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, uključuje obavezu usvajanja zakona EU o klimi, kojim klimatska neutralnost do 2050. postaje zakonska obaveza.

"Današnjim pismom pozivamo Komisiju da poveća ulaganja u održivu energiju, trenutno zanemarenu u regionu, umjesto da nastavi sa promovisanjem prirodnog gasa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: