Popa: Pozdravljam opredijeljenost Crne Gore da stane uz EU u zbrinjavanju i zaštiti ukrajinskih izbjeglica

"Moramo se zajedno suprotstaviti brutalnoj agresiji jednog autokratskog režima na miroljubivu, suverenu zemlju"

5334 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa posjete, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori
Detalj sa posjete, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Pozdravljam opredijeljenost Crne Gore da stane uz Evropsku uniju (EU) u zbrinjavanju i zaštiti ukrajinskih izbjeglica, saopštila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristine PopA.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori je saopšteno da je Popa posjetila ukrajinske izbjeglice u Baru i Budvi.

"Danas sam posjetila Budvu i Bar, dvije crnogorske opštine s najvećim brojem ukrajinskih izbjeglica. Već sam bila svjesna velikodušnosti, gostoprimstva i solidarnosti crnogorskih građana. Danas sam se u sve to i lično uvjerila u razgovoru s ukrajinskim izbjeglicama koje su našle utočište u Budvi i Baru. Čula sam užasne priče o ljudima koje je ruska vojna agresija prisilila da napuste svoje domove. Mnogi s kojima sam razgovarala su izgubili svoje najdraže ili su u Ukrajini ostavili članove porodice", istakla je Popa.

Ona je dodala da je ovo trenutak istine za Evropu.

"Moramo se zajedno suprotstaviti brutalnoj agresiji jednog autokratskog režima na miroljubivu, suverenu zemlju. Zato pozdravljam opredijeljenost Crne Gore da stane uz Evropsku uniju u zbrinjavanju i zaštiti ukrajinskih izbjeglica. To je isti duh solidarnosti koji smo vidjeli i u Evropskoj uniji", kazala je Popa.

Po njenim riječima, u EU je, od početka ruske agresije, stiglo više od 3,8 miliona Ukrajinaca, uglavnom žena i djece.

"Evropska unija je brzo obezbijedila 90 miliona eura za programe hitne pomoći. Obezbijedili smo hranu, vodu, sklonište i podršku za osnovne potrebe ratom pogođenih. Države članice su ukrajinskim izbjeglicama omogućile siguran status i pristup školama, medicinskim uslugama i poslu. Nastavićemo da dajemo sve od sebe da podržimo crnogorske lokalne i državne vlasti, kao i međunarodne partnere u našim naporima da pružimo sklonište i zaštitu ukrajinskim izbjeglicama. U naredne tri godine planiramo da uložimo 355 miliona eura za podršku upravljanju migracijama i sistemima azila na Zapadnom Balkanu. Istrajaćemo ujedinjeni protiv nepravde i agresije dok Ukrajina ponovo ne bude slobodna", zaključila je Popa.

Četrdeset prvi je dan ruske agresije na Ukrajinu.

Bonus video: