Renoviran Centar za plastičnu hirurgiju: "Zajednički uspjeh zdravstvenog sistema"

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je, na otvaranju Centra, kazala da joj je čast što je danas sa svojim kolegama, sa svima koji su maksimalno doprinijeli svakom uspjehu Ministarstva i zdravstvenog sistema

2700 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz renoviranog Centra za plastičnu hirurgiju, Foto: Screenshot video KCCG
Detalj iz renoviranog Centra za plastičnu hirurgiju, Foto: Screenshot video KCCG

Centar za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, koji je obnovljen prvi put od 1974. godine, otvoren je danas u Kliničkom centra Crne Gore (KCCG).

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je, na otvaranju Centra, kazala da joj je čast što je danas sa svojim kolegama, sa svima koji su maksimalno doprinijeli svakom uspjehu Ministarstva i zdravstvenog sistema.

„Sve što je postignuto u prethodnom periodu postigli ste zapravo vi, a ja sam bila samo koordinator svega što ste vi radili", rekla je Borovinić Bojović.

Medicinski direktor KCCG, Zoran Terzić, kazao je da je u Centru sve novo, od kvake na vratima do operacionog stola, sa najmodernijom hidromasažnom kadom za tretman ekstenzivnih opekotina koju ova zdravstvena ustanova ima prvi put, do kompletne opreme.

“Hidromasažna kada za nas će značiti da životno ugrožene pacijente više nećemo upućivati u inostranstvo već ćemo ih zbrinjavati ovdje, u našoj zemlji”, objasnio je Terzić.

On smatra da će to olakšati rad zaposlenih i doprinijeti tome da rade više i brže.

„Drago mi je što su u rekonstrukciji učestvovali i zaposleni iz Tehničke službe čime smo ozbiljno umanjili iznos ukupne investicije koja iznosi oko 350 hiljada eura. Zahvaljujem Rudniku uglja, Elektroprivredi Crne Gore i CEDIS-u na donacijama”, rekao je Terzić.

U renoviranom Centru ima šest soba i 17 postelja što, kako je rekao, zadovoljava potrebe pacijenata.

On je objasnio da je 2021. godine u Centru za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, jedinoj takve vrste u zemlji, urađeno blizu hiljadu redovnih i hitnih operacija.

“Sve to postiže tim od samo tri ljekara, jednog specijalizanta i deset medicinskih sestara na koje sam izuzetno ponosan”, naveo je Terzić.

Prema njegovim riječima, u Centru se rade najzahtjevnije operacije od presađivanja kože uslijed opekotina, preko tumora kože i mekih tkiva, defekte, urođene i stečene deformitete, ali i estetske zahvate.

„Za tri decenije koliko samostalno radimo, opravdali smo sva stručna očekivanja, a tradiciju nastavljamo da gradimo u prostoru i sa opremom koja je u skladu sa najvišim standardima”, dodao je Terzić.

Direktorica KCCG, Ljiljana Radulović, podsjetila je da su u posljednjih 14 mjeseci u najveću crnogorsku zdravstvenu ustanovu u nabavku opreme i renoviranja, uložili skoro četiri miliona eura.

“Danas otvaramo renovirani Centar za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju koji je 48 godina bio “netaknut”, a uskoro počinjemo renoviranje Centra za fizikalnu medicinu koji danas izgleda isto kao 1974. godine kada je KCCG i otvoren“, kazala je ona.

Radulović je najavila da se završava renoviranje Centra za pripremu i distribuciju hrane koji je bio među prioritetima s obzirom na to da u posljednjih 48 godina u kuhinji nije promijenjena, kakao je kazala, nijedna pločica.

Prema njenim rijačima, zatvoren je tender za Kliniku za adultnu i dječiju psihijatriju, a u toku su tenderi za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, ćija je vrijednost oko 30 miliona eura.

„Pripremamo tehničku dokumentaciju za novu zgradu Hematologije i objekta za PET CT skener kog će Crna Gora dobiti prvi put, s obzirom na to da je Bord guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju 2. decembra 2021. godine odobrio projekat Building Capacity for the Diagnosis and Treatment of Cancer Patients“, rekla je Radulović.

Bonus video: