Video demantuje Bana: Trajekti Pomorskog saobraćaja korišteni za hidrograđevinske radove

Ban je tvrdnje novinara "Vijesti" da su trajekti Pomorskog saobraćaja bili angažovani na obnavljanju hidrograđevinskih radova u Traštama, nazvao "ćakulama sa Škvera" i nazvao neistinitim

34798 pregleda 210 reakcija 30 komentar(a)
Trajekt "Perast", Foto: Čitalac Vijesti
Trajekt "Perast", Foto: Čitalac Vijesti

Iako je izvršni direktor i suvlasnik kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog Dejan Ban gostujući na Televiziji Vijesti kategorički negirao da su trajekti te firme korišteni za izvođenje hidrograđevinskih radova u zalivu Trašte, "Vijesti" su došle do video zapisa angažovanja njihovog trajekta "Perast" u radovima na učvršćivanju glavnog lukobrana marine u turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

Tokom novembra i decembra prošle godine Pomorski saobraćaj je ovdje kao podizvođač podgoričkoj kompaniji Hidromol, svojim trakjektima "Igalo" i "Perast" obavljao hidrograđevinske radove jer je na rtu Tri Krsta ukrcavao kamione natovarene kamenjem i odvozio ih do pozicije kod glavnog lukobrana marine Luštica Bay gdje su kamioni direktno sa palube trajekta, u more istovarali kamene blokove.

Ban je tvrdnje novinara "Vijesti" da su trajekti Pomorskog saobraćaja bili angažovani na obnavljanju hidrograđevinskih radova u Traštama, nazvao "ćakulama sa Škvera" i nazvao neistinitim.

U kasnijoj polemici koju je sa novinarom vodio u "Vijestima", on je prvo priznao da su trajekti Pomorskog saobraćaja u Traštama samo "prevozili teret" za što su registrovani, ali se na video zapisu koji "Vijesti" ekskluzivno objavljuju, vidi da se sa iz jednog od kamiona, direktno sa palube trajekta, u more istovaruju kameni blokovi radi učvršćenja lukobrana na Luštici.

Trajekt Perast
foto: Siniša Luković

Snimak dokazuje pisanje "Vijesti" da je za privremenu prenamjenu trajekta u hidrograđevinsko plovilo, sa "Perasta" demontirana krmena hidrailična ukrcajna rampa za vozila, kako bi kamion mogao nesmetano u more istovariti teret kamena, upravo na mjestu gdje se inače na trakjektu nalazi ova rampa.

Ban je kasnije u medijskoj polemici sa "Vijestima" reterirao priznajući da je njegova firma u Traštama ipak izvodila hidrograđevinske radove, ali je kazao da je Pomorski saobraćaj i za tu djelatnost registrovan u svom riješenju o registaciji kod Privrednog suda.

Međutim, da bi tu djelatnost i legalno obavljao, Pomorski saobraćaj mora imati i Licencu za projektanta i izvođača građevinskih radova, koju izdaje resorno Ministarstvo.

Među onima koji su od 2018. na ovamo dobili tu licencu i čija su imena navedena na sajtu Ministartva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nema Pomorskog saobraćaja doo Herceg Novi, što znači da je ova firma nelegalno izvodila hidrograđevinske radove svojim brodovima u zalivu Trašte.

Na video zapisu se jasno vidi da je kompanija u novembru i decembru radila u zalivu Trašte, tada privremeno mijenjala namjenu svojih brodova "Igalo" i "Perast" iz putničkog broda (trajekta) u hidrograđevinsko plovilo, a svaka takva privremena promjena onda zahtijeva i vanredan tehnički pregled broda i sve njegove opreme i sredstava, pa i privremeno skidanih, pa ponovno instaliranih hidrauličnih ukrcajnih rampi.

Bonus video: