Marović bez đedovine, dužan još 800 hiljada

Kako se navodi u zapisniku sa ročišta u koji su Vijesti imale uvid, Opština je ponudila ukupno 65.322 eura za tri parcele, na ročištu koje je zakazala javna izvršiteljka Snežana Pavličić

34399 pregleda 34 reakcija 31 komentar(a)
Nedavno tužio Opštinu Budva: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Nedavno tužio Opštinu Budva: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Opština Budva preuzela je po upola manjoj cijeni od procijenjene đedovinu šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, nakon što na jučerašnjem ročištu nije bilo zainteresovanih za kupovinu.

Kako se navodi u zapisniku sa ročišta u koji su Vijesti imale uvid, Opština je ponudila ukupno 65.322 eura za tri parcele, na ročištu koje je zakazala javna izvršiteljka Snežana Pavličić.

Gotovo dvije godine odlagana je prodaja parcele od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik, i to po cijeni od 73.819,20 eura, parcela od 589 kvadrata takođe na Jazu po cijeni od 40.994 eura, na kojoj je upisan kao vlasnik polovine, kao i tri parcele - šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Opština Budva juče je za sve ponudila duplo nižu cijenu, što je prihvaćeno.

Još ranije, lokalni parlament dao je zeleno svjetlo za taj posao, ovlašćujući gradonačelnika Marka Carevića da u ime Budve preuzme imovinu po upola nižoj cijeni, ako ne bude zainteresovanih...

Da Opština to nije učinila na trećem ročištu, praktično cjelokupni dug Marovića bio bi namiren prodajom tog zemljišta čija je vrijednost sedam puta manja.

Postupak prodaje Marovićeve imovine započeo je još u novembru 2019. ali se od tada gotovo stalno odlaže. Tako da je prošlo skoro četiri i po godine od kada je Marović trebalo da izmiri milionski dug...

Naime, 10. oktobar 2017. bio je krajnji rok, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, Marović obavezao da će nadoknadi 1.096.481 euro na ime imovinske koristi koju je stekla organizovana grupa kojom je rukovodio.

Maroviće je, inače, prije nekoliko mjeseci utužio Opštinu Budva, osporavajući rješenje javnog izvršitelja prema kome mu lokalna uprava mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koju nije dogovorio prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa SDT.

Pravni zastupnici Marovića traže da kotorski sud proglasi nedopuštenim izvršenje određeno rješenjem javne izvršiteljke.

Od milionske svote, Maroviću je bilo preostalo da vrati 868.010 eura - nakon jučerašnje prodaje, preostalo mu je da vrati još 800 hiljada eura. Buduća opštinska vlast, međutim, moraće da nađe način kako da tu štetu nadoknadi.

Da Opština na drugom ročištu preuzima imovinu dužnika, sprovedeno je i u slučaju Svetozarevog sina Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, odnosno po upola manjoj cijeni.

Ovlašćenje je dato Careviću jer bi, u slučaju da ne bude zainteresovanih za kupovinu i na drugom ročištu, na trećem tom imovinom Marović namirio kompletan milionski iznos, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu tog bivšeg čelnika DPS-a za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

U više navrata crnogorske vlasti bezuspješno su tražile izručenje Marovića.

Bonus video: