Učenici i kolektiv OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ obilježili Dan različitosti

Izložbe likovnih i literarnih radova, performans, pozorišna predstava, predavanje o značaju vakcinacije, radionice o prevenciji dječijih ugovorenih brakova i pravilima ponašanja u susretu sa djecom sa posebnim potrebama, vježbe prve pomoći, senzorne i ekološke aktivnosti

4843 pregleda 2 komentar(a)
Sa proslave, Foto: OŠ „Mileva Lajović Lalatović“
Sa proslave, Foto: OŠ „Mileva Lajović Lalatović“

Različitosti svijet čine bogatijim. Znaju to odlično učenici i kolektiv Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“ iz Nikšića koji su i ove godine Dan različitosti obilježili brojnim aktivnostima. Potrudili su se, svi zajedno, da mnogobrojnim i sadržajnim aktivnostima pokažu zbog čega je „Različitost naša prednost“, kao glasi slogan pod kojim se Dan različitosti obilježio u pomenutoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

A program je bio raznovrstan – izložbe likovnih i literarnih radova, performans, pozorišna predstava, predavanje o značaju vakcinacije, radionice o prevenciji dječijih ugovorenih brakova i pravilima ponašanja u susretu sa djecom sa posebnim potrebama, vježbe prve pomoći, senzorne i ekološke aktivnosti.

„Dan različitosti u OŠ 'Mileva Lajović Lalatović' je dan koji se tradicionalno obilježava početkom aprila. Ovim Danom spajamo sve naše različitosti. I ove godine 4. aprila, nizom aktivnosti, dokazujemo da je naš moto 'Različitost je naša prednost', sastavni dio naše školske zajednice. U tom duhu pokazali smo sve prednosti naše inkluzivne kulture, entuzijazma i ljubavi koju svakodnevno dijelimo u radu, mi - različiti, a jednaki“, poručili su iz pomenute škole.

„Nikšić je jedna od sedam opština u kojima se uz podršku UNICEF-a i Austrijske razvojne agencije uspješno realizuju programi koji se odnose na povećanje upisa romske djece u škole. U okviru te inicijative, učenicima je obezbjeđen besplatan prevoz i podrška u nastavnom procesu od romskih medijatora“, kazao je Karl Miler, ambasador Austrije u Crnoj Gori.

Nova inicijativa koja se tiče školske arhitekture startovaće početkom narednog mjeseca.

Manifestaciji je prisustvovao i šefu kancelarije UNICEF-a u Podgorici, Huan Santander, a direktorica škole, Irena Vasiljević, podssjetila je da su predstavnika Unicef-a i Ambasade Austrije u Crnoj Gori ove godine još jednom posjetili školu, kada su u Nikšiću promovisali projekat „Brižno roditeljstvo“.

Manifestaciju su podržali UNICEF Crna Gora, Ambasada Austrije u Podgorici, Crveni krst i Dom zdravlja Nikšić, Centar za socijalni rad, Vojska Crne Gore, MUP – područna jedinica Nikšić, nevladine organizacije...

Bonus video: