DPS-ove fešte će platiti skoro 300.000 eura

Višegodišnji pravni postupak oko tantijema za muziku izvođenu na javnim događajima u Tivtu 2015, 2016. i 2017. godine završio loše po lokalnu upravu

17768 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od ranijih višednevnih fešti na rivi Pine, Foto: TO Tivat
Jedan od ranijih višednevnih fešti na rivi Pine, Foto: TO Tivat

Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog suda u ponovljenom postupku koji je NVO Organizacija za zaštitu prava autora muzike (PAM CG) iz Podgorice, proteklih skoro pet godina vodila protiv Opštine Tivat.

PAM je, još dok je na vlasti u Tivtu bila koalicija DPS-SD-HGI, tužila Opštinu i Turističku organizaciju Tivat, tražeći da joj Tivćani solidarno isplate ukupno 267.650 eura na ime nadoknade štete, odnosno naknade za korišćenje muzičkih autorskih djela sa repertoara članova PAM-a i stranih umjetnika koji sa tom organizacijom imaju ugovore o zastupanju, a na brojnim javnim manifestacijama održanim 2015, 2016, i 2017. u Tivtu.

Riječ je prevashodno o dočecima Nove godine na otvorenom, koje su TO i Opština Tivat tada pročeli da organizuju na instiranje tadašnje gradonačenice Snežane Matijević (DPS) i tadašnje direktorice TO Gabrijele Glavočić (DPS). Za te višednevne manifestacije na kojima su nastupala neka od najzvučnijih i najskupljih imena sa estrade bivše Jugoslavije, TO, Opština i sponzori su po dočeku izdvajali i preko 100.000 eura, a sada se na troškove ovih fešti nadovezalo još skoro 300 hiljada eura koliko sa sudskim troškovima višegodišnjeg spora sa PAM-om, po odluci Apelacionog suda, Opština i TO Tivat sada treba da plate toj NVO za tantijeme.

Na isti način, PAM se odnijela i prema svim drugim sličnim zabavnim manifestracijama koje su uz izvođenje muzičkog programa, tih godina priređivanje na otvorenom prostoru u Tivtu, od Gornje Lastve do Krtola. Bivše rukovodstvo TO i Opštine Tivat na čijem su čelu bili kadrovi DPS-a, odbijalo je da se prije pokretanja sudskog spora nagodi sa PAM-om oko plaćanja tantijema za muziku izvođenu na manifestacijama u Tivtu, pa je račun sada došao na naplatu aktuelnoj lokalnoj vlasti koju čini koalicija građanskih lista NP-BF-GB. Vijeće Apelacionog suda koje su činile sudije Dijana Radulović, Ana Vuković i Ramo Striković potvrdilo je 5. marta presudu Privrednog suda koji je u ponovljenom postupku, 24. decembra prošle godine presudio da su TO i Opština Tivat dužne da PAM-u solidarno nadoknade štetu u iznosu od 182.362,5 eura za manifestacije održane 2015, 2016. i 2017. godine, dok Opština Tivat treba da sama uplati još i iznos od 85.287,5 eura za autorska prava članova PAM-a za muziku korištenu na manifestacijama tokom te tri godine.

Uz to, Tivćani PAM-u na ove iznose moraju platiti i zakonsku zateznu kamatu koja se nagomilala od septembra 2017. godine kada je podgorička NVO podnijela tužbu, kao i još oko 9.000 eura na ime sudskih troškova.

Tokom višegodišnjeg suđenja, bili su angažovani i vještaci arhitektonske i ekonomsko-finanijske struke, pa se presuda Apelacionog suda bazira i na njihovim nalazima, a od kojih je jedan, vještaka Vesne Doderović, da tokom koncerata na površini od jednog kvadratnog metra mogu biti čak četiri posjetioca, prilično kontroverzan. Po takvom obračunu, naime, ispalo da je na novogodišnjim koncertima na gradskoj rivi Pine bilo čak po 16.000 posjetilaca.

Riječ je prevashodno o dočecima Nove godine na otvorenom, koje su TO i Opština Tivat tada pročeli da organizuju na instiranje tadašnje gradonačenice dr Snežane Matijević (DPS) i tadašnje direktorice TO Gabrijele Glavočić (DPS). Za te višednevne manifestacije na kojima su nastupala neka od najzvučnijih i najskupljih imena sa estrade bivše Jugoslavije, TO, Opština i sponzori su po dočeku izdvajali i preko 100.000 eura

Bonus video: