Zatvorenici se žalili da ništa ne rade

Grupa zatvorenika “C” odjeljenja, u kojem su smještene osobe visokog bezbjednosnog rizika, podnijela je pritužbu na rad spuškog UIKS-a. U pritužbi je, između ostalog, navedeno da osim vremena koje provode u šetnji, po cijeli dan su u sobama, da su zainteresovani za bilo kakav radni aranžman

8787 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock.com
Ilustracija, Foto: shutterstock.com

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda preporučila je Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) da uloži dodatne napore da obezbijedi radni angažman, odnosno alternativne programe i aktivnosti, za sve zainteresovane zatvorenike smještene u “C” paviljonu.

”Ako zatvorenici ostaju duže vrijeme u prisilnoj pasivnosti i u lošim uslovima, povećavaju se tenzije u zatvorskoj ustanovi i smanjuju napori za uspostavljanjem bezbjednosti kroz pozitivne odnose i aktivnosti. Komitet za prevenciju torture preporučuje da vlasti učine zajedničke napore da obezbijede programe i aktivnosti, uključujući rad i obrazovanje za sve zatvorenike”, ističe se u mišljenju zamjenice zaštitnika Mirjana Radović.

Grupa zatvorenika “C” odjeljenja, u kojem su smještene osobe visokog bezbjednosnog rizika, podnijela je pritužbu na rad spuškog UIKS-a. U pritužbi je, između ostalog, navedeno da osim vremena koje provode u šetnji, po cijeli dan su u sobama, da su zainteresovani za bilo kakav radni aranžman.

“Dalje, ističu da razumiju sve okolnosti i da bi se njima prilagodili samo da im se omogući neka smislena aktivnost koja će da im prekrati vrijeme i skrenuti misli sa sumorne svakodnevice”, navodi se u pritužbi. Prvog februara u zatvoru za duge kazne nalazilo se 438 zatvorenika na izdržavanju kazne zatvora, dok je radno angažovanih zatvorenika 211. Iz “C” paviljona je bilo dvoje a još dvoje je u proceduri za određivanje radnog tretmana.

Iz UIKS-a su kazali da zbog strukture zatvorenika i koncepcije “C” odjeljenja trenutno nije moguće dodatno organizovati radno angažovanje u okviru odjeljenja, a radno angažovanje van tog paviljona bi predstavljalo visoki bezbjednosni rizik i zaključuju da nije neosnovana njihova potreba za dodatnim ispunjavanjem dnevnih aktivnosti. “Međutim, posebno treba cijeniti da je prioritet zaštita navedenih zatvorenika i očuvanje njihove bezbjednosti”, navodi se u izjašnjenju UIKS-a.

Zatvorenicima u “C” paviljonu dozvoljen je boravak na otvorenom prostoru u trajanju od minimum dva časa dnevno, bavljenje sportskim i rekreativnim aktivnostima, zajednički boravak u okviru odjeljenja i telefonska govornica.

Dalje je navedeno da, imajući u vidu, da su u navedenom odjeljenju smješteni zatvorenici koji izdržavaju dugotrajne kazne zatvora, kao i pripadnici kriminalnih organizacija, njihove dnevne aktivnosti kontinuirano prate službenici obezbjeđenja i dodatno su propisane naredbama lica koji rukovodi zatvorom.

Dodaje se, takođe, da u “C” odjeljenju kaznu zatvora izdržavaju zatvorenici kojima se iz razloga bezbjednosti ne može dozvoliti međusobni kontakt, pa se i aktivnosti ovih zatvorenika moraju odvijati u posebnom vremenskom intervalu.

Bonus video: