Kolašin: Životinje ponovo truju, nadležni ne reaguju

"Jedan pas kojeg smo našli živog se satima mučio i na kraju uginuo. Užasno je sve to. Ogroman trud i rad je neophodan da bi se životinje sklonile s ulice. Radimo sve uz ogromna odricanja i na kraju se ovako završi”, kazao je Medojević

8607 pregleda 88 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Trovanje vlasničkih pasa u Kolašinu je nastavljeno, ubijanjem sedam kućnih ljubimaca u selu Drijenak. Tokom samo jednog dana, u blizini kuće vlasnice prihvatilišta za napuštene životinje Danijele Vuksanović otrovana su tri njena i tri psa drugih mještana, kao i jedna mačka.

U krugu od nekoliko stotina metara leševe sedam životinja zatekla je u ponedjeljak Vuksanović i radnik u prihvatilištu Marko Medojević.

”Prizor je bio užasan. Svuda su bili leševi uginulih životnja. Zatekli smo mrtve pet pasa i mačku. Jedan pas kojeg smo našli živog se satima mučio i na kraju uginuo. Užasno je sve to. Ogroman trud i rad je neophodan da bi se životinje sklonile s ulice. Radimo sve uz ogromna odricanja i na kraju se ovako završi”, kazao je Medojević.

S obzirom na to da je prihvatilište na Blatini, čija je vlasnica Vuksanović, prenatrpano, nekoliko pasa drži u svojoj kući i dvorištu.

Za “”Vijesti” kaže da se “ponovo desilo krivično djelo”. Očekuje, kako navodi, brzu i ažurnu rekaciju nadležnih, a o novom slučaju trovanja pasa obavijestila je Komunalnu policiju, ali i kolašinsko Odjeljenje bezbjednosti.

To je drugi slučaj trovanja tokom minulog mjeseca. Pas Holanđanina Robina van Gamerena, koji živi u Lipovskoj Bistrici kod Kolašina, otrovan je početkom marta. Prije toga, Holanđaninu su otrovana još dva psa.

Šarplaninka i azijat porodice Vukajlović otrovani su u aprilu prošle godine u dvorištu njihove porodične kuće u Smailagića Polju. Jednog uginulog psa Vukajlovići su našli na travnjaku tik pored ulaznih vrata, a drugog u boksu.

I Van Gameren i Vukajlovići su trovanje svojih ljubimaca prijavili policiji, ali do sada ni za te, ni za brojne ranije slične slučajeve, niko nije niti procesuiran niti sankcionisan.

Počinioci trovanja pasa u Kolašinu do sada su ostajali neotkriveni. Često se, zbog nemogućnosti za obavljane skupih analiza, ne otkrije ni vrsta otrova kojom su životinje ubijene. Trovane su i ubijane čak i životinje smještene u privremenom privatnom prihvatilištu.

”Konačno i institucije, to ponavljam po ko zna koji put, treba da shvate da su sve to krivična djela. Konačno neko treba da preuzme odgovornost i radi svoj posao. Ne mogu da vjerujem da oko nas žive ljudi koji su spremni na ovako monstruozna djela”, kaže Vuksanović.

Objašnjava da posao oko prihvatilišta na Blatini radi godinama volonterski. Iako sporadično pomaže Opština, pojedinci i neke organizacije, često za pse fali hrane, a za brigu o preko 100 pasa nedostaje još nekoliko zaposlenih. Vuksanović objašnjava i da je Opštini, u čijem je planu za narednu godinu izgradnja azila za pse, nudila da preuzmu brigu o prihvatilištu.

”Naravno, ne želim da to postane klasični azil u kojem će životinje biti u lošim uslovima. Želim da prihvatiište, to jest životinje u njemu, postanu dio turističke ponude. Trebalo bi da to bude mjesto gdje će djeca i odrasli moći da dolaze, da se druže sa životinjama, da ‘odmore dušu’, da prošire svoje vidike, da se edukuju…”, kaže ona.

Programom kontrole populacije pasa lokalna uprava planira brojne mjere, kao i mijenjanje svijesti sugrađana kada je riječ o odnosu prema životinjama. Tim dokumentom predviđena je i ažurnija briga o napuštenim životinjama.

Načelnica Komualne policije Ana Đoković Šćepanović minule sedmice “Vijestima” je kazala da je trenutno veliki problem zbrinjavanje napuštenih životinja sa ulica. Objasnila je da nema mjesta u beranskom, podgoričkom i privatnom prihvatilištu na Blatini. Ona je rekla i da se naredne godine u Kolašinu planira izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje.

Bonus video: