"Unaprijediti bezbjednost djece i zaposlenih i smanjiti rizik od požara"

„Važnost realizacije ovakvih projekata je velika, jer obrazovne ustanove spadaju u grupu visokorizičnih objekata sa stanovišta zaštite od požara. Bezbjednost osoba koje borave u vrtiću i sposobnost evakuacije u slučaju požara znatno je na nižem nivou zbog uzrasta djece koja mnogo slabije prate i slijede uputstva"

2536 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO „Alfa centar“
Foto: NVO „Alfa centar“

U vrtiću „Ciciban“ u Nikšiću postavljeni su planovi evakuacije i piktogrami u sklopu projekta „Siguran korak“ koji NVO „Alfa centar“ realizuje uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Direktorata za vanredne situacije.

„Važnost realizacije ovakvih projekata je velika, jer obrazovne ustanove spadaju u grupu visokorizičnih objekata sa stanovišta zaštite od požara. Bezbjednost osoba koje borave u vrtiću i sposobnost evakuacije u slučaju požara znatno je na nižem nivou zbog uzrasta djece koja mnogo slabije prate i slijede uputstva. Iz tog razloga planovi evakuacije moraju postojati, biti jasno označeni strelicama i piktogramima, a zaposleni moraju biti adekvatno obučeni za pravilnu evakuaciju”, kazao je Miloš Perović u ime „Alfa centra“.

On je direktorici vrtića Snežani Zogović uručio preduzetni plan za zaštitu i spašavanje, koji je izradila kompanija ZOPT.

NVO „Alfa centar“
foto: NVO „Alfa centar“

Projekat je, prema riječima Perovića, osmišljen sa ciljem unapređenja bezbjednosti djece i zaposlenih i smanjenja rizika u slučaju požara u vrtiću JPU „Dragan Kovačević“ u Nikšiću.

U nastavku projekta slijede obuke za zaposlene u pomenutoj vaspitnoj jedinici i to obuka po preduzetnom planu, za prvu pomoć i za gašenje požara.

Projekat je finansijski podržan na Konkursu za raspodjelu sredstava fonda za zaštitu i spašavanje za 2020. godinu.

Bonus video: