Kraljev park zatvoren, utvrđuju kako se urušila zemlja

Profesor Barović o otvaranju rupe u podgoričkom Kraljevom parku

2755 pregleda 2 komentar(a)
Rupa u Kraljevom parku, Foto: Luka Zekovic
Rupa u Kraljevom parku, Foto: Luka Zekovic

Kraljev park u Podgorici biće zatvoren u narednom periodu zbog bezbjednosti posjetilaca i tako će ostati dok se ne utvrdi uzrok nastanka i načina saniranja rupe.

To piše na zaključanim kapijama parka, gdje se prije dva dana sama od sebe urušila zemlja i otvorila rupa, što je tada saopšteno iz podgoričkog gradskog preduzeća “Zelenilo”.

Redovni profesor Filozofskog fakulteta i speleolog Goran Barović “Vijestima” je kazao da je to prirodan proces, uzrokovan kretanjem podzemnih voda, koje uslovljavaju stvaranje “tih nekih podzemnih objekata, manjih ili većih dimenzija, u zavisnosti od geološke osnove”.

”To su prirodni procesi, koji su se dešavali i dešavaće se. Prvo je potrebno snimiti rupu, ako postoji mogućnost da se uđe. Da se predlože mjere za sanaciju. Ako je neki mali objekat može da se radi dopunjavanje da ne bi remetio okolinu, da se napuni betonom, građevinskim materijalom, šutom, da se poravna i vrati u prethodno stanje. Moguće da je to neki veći objekat, onda se možda može urediti za turističku upotrebu. Ako je neka velika voda, može da se napravi kaptaža, da se ta voda iskorišćava”, kazao je Barović.

On je rekao da ne zna kakav je prostor okolo, da bi zbog toga trebalo ući, snimiti sutuaciju, kako to izgleda, napraviti procjenu da li postoji mogućnost proširenja takvog objekta.

”Mora se ući i snimiti da bismo napravili procjenu, da li zatvoriti nekakvim spoljnim intervencijama ili je potrebna unutrašnja. To ne može niko ovako naslijepo reći. Speoolozi su jedini mjerodavni da uđu u takve objekte”.

Kako je pojasnio u dužem vremenskom periodu kada su podzemne vode aktivne, posebno, u periodu kada su naijintenzivnije, dolazi do ispiranja materijala, ono što je čvrsto ostaje, ono što je porozno, podložno raspadanju to se odnosi.

”To su procesi koji traju stotinama, hiljadama godina, polako tim stijenama izmiču tu podlogu i upravo zbog tog izmicanja osnove dolazi do pojave tih ulegnuća, do otvaranja objekata u reljefu. To je prirodan proces koji se dešava u karstu Crne Gore. Mi smo zemlja karsta, definisana mnogo puta. To je neki podzemni tok, koji je manje ili više aktivan, sigurno u blizini Ribnice postoji neki potok, koji je stalan ili povremen zavisno od dotoka”, kaže Barović.

To je po ko zna koji put da se to desi u Crnoj Gori, kako je istakao, narod bi rekao da se otvorila jama.

”Kaverna je to, može da je samo neki odžak od te kaverne pa se otvorio ili je dio nekog većeg objekta ili nešto treće. Kaverna je unutrašnjost objekta koji je nedostupan čovjeku, koji se otvore u ovakvim uslovima. Znaju da se otvore i tokom izgradnje objekata, puteva, neke građevinske intervencije. Prije godinu i po čovjek u Pivi je počeo da pravi objekat, kopao bagerom i otvorila se pećina. Otvorio mu se mali, ali lijep objekat”, kaže Barović.

Iz “Zelenila” je prije dva dana saopšteno da je iz nepoznatog razloga došlo do urušavanja tla, a da su to utvrdile njihove ekipe redovnim obilaskom terena.

”Pomenuta površina odmah je obezbijeđena pozor trakom i metalnom ogradom, a nadležni iz ‘Zelenila’ stupili su u kontakt sa stručnim službama i licima koja će utvrditi uzrok otvaranja tla, te dati smjernice za konačno saniranje površine”, navodi se u saopštenju.

Obnovljeni park, koji je poklon Vlade Azerbejdžana, na inicijativu predsjednika Ilhama Alijeva, otvorili su 11. septembra 2013. godine, tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i potpredsjednik Vlade Azerbejdžana Elčin Efendijev.

Svečanosti je prisustvovovao tadašnji premijer Milo Đukanović.

Tokom ceremonije otkrivena je spomen-bista azerbejdžanskom piscu Huseinu Džavidu.

Bonus video: