Ministarstvo zdravlja u četvrtak o skidanju maski

Ministarstvo zdravlja saopštiće kada na snagu stupa naredba prema kojoj maske neće biti obaveza u školama, marketima

5935 pregleda 3 komentar(a)
Maske uskoro samo u pojedinim prostorima (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Maske uskoro samo u pojedinim prostorima (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Ministarstvo zdravlja saopštiće sjutra (četvrtak 7. april) kada na snagu stupa naredba prema kojoj će, za neke kategorije, prestati da važi zabrana nošenja maski.

Ministarka Jelena Borovinić Bojović saopštila je u utorak da zbog povoljnije epidemiološke situacije zaštitne maske više neće biti obaveza u školama, marketima, tržnim centrima, sportskim dvoranama, već samo preporuka.

"U pitanju je najava prestanka obaveze nošenja zaštitnih maski, osim u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu. Ova najava je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, koju pratimo svakodnevno. A prestanak važenja ove epidemiološke mjere vezuje se za dan stupanja na snagu naredbe koju donosi Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta sa javno zdravlje", pojasnili su iz tog resora, dodajući da će javnost danas biti obaviještena o danu stupanja na snagu nove naredbe, odnosno danu početka prestanka primjene ove mjere.

Epidemiološke mjere opisane su u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je od početka epidemije, u odnosu na epidemiološku situaciju, mijenjan dva puta.

Resor zdravlja za to vrijeme donosio je i više naredbi u vezi sa mjerama, pa i u vezi sa obavezom nošenja maski.

"Članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je nadležnost Ministarstva zdravlja, za propisivanje važenja i prestanka ove epidemiološke mjere i istu će propisati naredbom.... Po opštem pravnom pravilu o važenju pravnih propisa propis, u konkretnom naredba, smatra pravno važećim i obavezujućim objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore, a stupanje na snagu propisaće se samom naredbom", kazali su iz resora Borovinić Bojović.

Ona je u utorak, gostujući na Televiziji Crne Gore rekla i da, bez obzira na popuštanje u sprovođenju nekih mjera, treba sačuvati opreznost.

"Korona nas je više puta neprijatno iznenadila. Situacija je trenutno povoljna i stabilna. Imamo značajan pad oboljelih na dnevnom nivou, pad hospitalizovanih", rekla je ona.

Bonus video: