Živkoviću dat otkaz: "Otplovio" iz KCCG

Iz KCCG kažu i da nemaju saznanja da su ostali, protiv kojih je policija podnijela prijave još 2019, lažirali bolovanja, ali da će za sve za koje se dokaže sprovesti postupak na isti način

61544 pregleda 401 reakcija 38 komentar(a)
Kruzer MSC Splendida na kojem je dio ljekara radio u prethodnim godinama, Foto: Wikipedia
Kruzer MSC Splendida na kojem je dio ljekara radio u prethodnim godinama, Foto: Wikipedia

Uprava Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dala je otkaz ljekaru Danku Živkoviću, jer je neopravdano odsustvovao sa posla devet dana, dok je istovremeno radio na brodu u inostranstvu.

Tu informaciju juče je “Vijestima” potvrdio menadžment KCCG, ne pominjući o kojem zaposlenom je riječ, a pojasnili su da će i u slučaju ostalih za koje utvrde iste dokazi sprovesti postupak na isti način.

”Vijesti” juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Živkovićem, koji je bio zaposlen na Klinici za pulmologiju.

Upitani da li je i kada KCCG pokrenuo disciplinski postupak i protiv ostalih ljekara koji su navodno lažirali bolovanja, među kojima je i predsjednik Upravnog odbora Predrag Bajić, a protiv kojih je policija podnijela krivičnu prijavu još 2019. godine, iz uprave kažu da o tome nemaju saznanja.

”Jedan ljekar KCCG dobio je otkaz zbog neopravdanog odsustva sa rada u trajanju od devet dana i kojem je bilo upućeno Upozorenje o postojanju otkaznih razloga. Doktor se izjasnio da se u navedenom periodu nalazio na brodu i dostavio dopis kapetana kompanije iz kojeg se utvrđuje da je ljekar bio član posade koji je bio u procesu rada na navedenom brodu, iz kojih razloga njegovo odsustvo se nije moglo uzeti kao opravdano i samim tim se postupilo u skladu sa Članom 172 Zakona o radu i donijeto rješenje o otkazu ugovora o radu od strane poslodavca”, odgovorili su iz KCCG.

Kazali su da u konkretnom slučaju vođenje disciplinskog postupka nije bilo obavezno.

”Vijesti” su prošle sedmice objavile da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici već treću godinu istražuje ljekare koji su navodno lažirali bolovanja, kako bi primali platu u Crnoj Gori dok istovremeno rade u inostranstvu na kruzerima.

Državni tužilac i portparol podgoričkog ODT Vukas Radonjić “Vijestima” je potvrdio da je u tužilaštvu formiran krivični predmet protiv deset osumnjičenih za krivično djelo falsifikovanje službene isprave i da je izviđaj u toku.

”U dosadašnjem postupku, osim saslušanja osumnjičenih, saslušano je više lica u svojstvu svjedoka, od odgovarajućih zdravstvenih ustanova pribavljena je medicinska dokumentacija, naređeno je i izvršeno grafološko vještačenje i određeno vještačenje iz oblasti sudske medicine, koje još uvijek nije završeno”, kazao je Radonjić “Vijestima”.

On je kazao da će tužilac, nakon prikupljanja svih dokaza, donijeti odluku o krivičnoj prijavi.

Dok traje izviđaj u tužilaštvu, pojedini osumnjičeni rade i napreduju na poslu, pa pokrivaju rukovodeće i upravljačke pozicije.

Među njima je i Bajić, predsjednik Upravnog odbora KCCG, kojeg je na tu poziciju imenovala Vlada prošle godine.

Njega je policija osumnjičila da je podstrekavao kolege na izdavanje lažnih bolovanja kako bi ostvario pravo na plaćeno odsustvo od 2015. do 2017. godine.

”Specijalistički izvještaji pokrivali su njegova lična primanja u zdravstvenoj ustanovi u periodu dok je bio radno angažovan na kruzerima ‘EX MSC Armonia’, ‘EX MSC Splendida’ i ‘EX MSC Poesia’”, saopštili su tada iz Uprave policije.

Policija Bajića takođe sumnjiči da je falsifikovane specijalističke izvještaje predavao Komisiji Fonda za zdravstveno osiguranje i podizao doznake o bolovanju, koje su prosljeđivane poslodavcu da bi dobijao platu dvije godine.

Uprava policije je u februaru 2019. godine podnijela krivičnu prijavu protiv deset ljekara iz Podgorice i Nikšića. Osumnjičeno je osam ljekara koji su navodno falsifikovali službene isprave, kao i dvoje koji su ih na to, navodno, podstrekavali.

Policija sumnja da je šest ljekara specijalista tokom 2015. i 2016. godine u medicinskim izvještajima o koleginici Z.Lj.V. davalo neistinite podatke i ovjeravalo ih službenim pečatom, iako su znali da boravi van Crne Gore.

Bonus video: