Ministarstvo proslijedilo Vujovića tužiocima

Komisija Ministarstva navodno otkrila sporne poslove Doma zdravlja Bar, direktor tvrdi da su nenajavljeno i suprotno procedurama izvršili “upad” u tu ustanovu

56082 pregleda 66 reakcija 30 komentar(a)
Vujović, Foto: Prihvatna arhiva
Vujović, Foto: Prihvatna arhiva

Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja utvrdila je veće nepravilnosti u prethodnom periodu u barskom Domu zdravlja na čijem je čelu Vuk Vujović, a između ostalog, i da je direktor koristio svoju poziciju da bi činio usluge prijateljima, navodno na štetu te zdravstvene ustanove.

O tome je Komisija informisala barsko Osnovno državno tužilaštvo.

”Vijesti” nezvanično saznaju da je komisija navodno otkrila sporne poslove u vezi i sa popravkom medicinskih aparata, ali i pojedine potpisane račune koji nijesu odgovarali realnom finansijskom stanju.

Vujović je sinoć “Vijestima” kazao da je “Komisija, bez zakonskog utemeljenja i kompetencija, pokušala da dižući medijsku pompu, a prije zvaničnog izvještaja, ugrozi njegov lični ugled, profesionalni integritet”.

On tvrdi da “nije prvi put da dr Slađana Ćorić, koja je pukim slučajem dobila poziciju generalne direktorke za zdravstvenu zaštitu pokušava da nezasluženo, dizanjem medijske hajke dođe na mjesto direktora Doma zdravlja Bar”.

”Ovaj put na način što je formirala Komisiju za kontrolu kvaliteta suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, za pravnika imenujući službenika na probnom radu, i nenajavljeno, suprotno procedurama izvšila ‘upad’ u prostorije Doma zdravlja”, kazao je Vujović.

On tvrdi da Ćorić, na ovaj način, pokušava da dođe na direktorsko mjesto direktora barskog Doma zdravlja, “insinuirajući na moguće nepravilnosti u radu ustanove, na čijem sam čelu tek pet mjeseci, a u kom sam periodu uradio puno stvari kako ih bih unaprijedio kontorlu kvaliteta i transprentnost podigao na maksimalni nivo”.

”Pozivam dr Ćorić da ... pogleda u svoj sektor zdravstvene zaštite, a ne sektor kontrole kvaliteta, jer na ovakav način samo pokazuje elementarno nepoznavanje svojih zakonskih ovlašćenja i nadležnosti, i ne ugrožava i onako ranjivi zdravstveni sistem, istovremeno rušeći ugled ministarke zdravlja”, saopštio je Vujović.

”Vijesti” očekuju odgovore iz Ministarstva zdravlja na pitanja šta je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova utvrdila prilikom kontrole Doma zdravlja Bar, s obzirom da su poslata nakon 14 časova.

MZ: Komisija utvrdila nepravilnosti
MZ: Komisija utvrdila nepravilnostifoto: Fejsbuk stranica barskog DZ

Iz tog resora su ranije juče saopštili su da je komisija uočila moguće ozbiljne nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja Bar, o čemu je, “bez odlaganja, informisala i Osnovno državno tužilaštvo u Baru”.

”Shodno svojim ovlašćenjima, Ministarstvo zdravlja je preduzelo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice, a odgovorna lica bila eventualno adekvatno sankcionisana. Javnost podsjećamo još jednom da je osnovni princip na kom počiva rad Ministarstva zdravlja nulta tolerancija na korupciju. Sve što izlazi iz tog okvira biće najstrože kažnjeno”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Vujović je ranije bio zaposlen kao šef kabineta ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, a u Ministarstvu zdravlja bio je angažovan i kao konsultant za davanje smjernica za izradu Master plana u zdravstvu za period od 2021-2025. godine.

On je za direktora barskog doma zdravlja izabran u oktobru prošle godine.

Komisije Ministarstva zdravlja su tokom prošle godine utvrdile nepravilnosti i kod prethodnih rukovodilaca barskog doma zdravlja, a koji se odnose na zapošljavanja, trošenje novca...

Tako su kontrolori u prvoj polovini 2021. utvrdili da je bivši menadžment, u periodu od raspisivanja izbora do 30. avgusta 2020. zaposlio 10 osoba. Komisija je, kako je tada rečeno “Vijestima”, između ostalog utvrdila da ne postoje odluke o zapošljavanju, u spornim ugovorima o radu ne navodi se da su radna mjesta utvrđena sistematizacijom, kao i da je jednom zdravstvenom radniku 24. avgusta prošle godine transformisan ugovor sa određenog na neodređeno vrijeme, uprkos činjenici da je istekao 30. juna.

Komisija Ministarstva utvrdila je da su i naknade štete za neiskorišćene godišnje odmore isplaćivane suprotno zakonu, a uočene su i nepravilnosti kada je u pitanju korišćenje prekovremenih sati.

Bonus video: