Ministarstvo zdravlja: Na snazi Uputstvo o radu asertivnog tima

Za svaku planiranu kućnu posjetu obavezan je dogovor sa pacijentom, zakonskim zastupnikom ili starateljem
124 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2017. 17:27h

Ministarstvo zdravlja preduzima aktivnosti na unaprjeđenju zaštite mentalno oboljelih, a jedna od njih odnosi se na početak nove usluge, odnosno uvođenje kućnih psihijatrijskih posjeta.

Uvođenje kućnih psihijatrijskih posjeta od asertivnog tima predviđeno je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

„Interdisciplinarni tim čine psihijatar, psiholog, socijalni radnik i medicinska sestra, a njegov rad se zasniva na potrebama mentalno oboljelih pacijenata koji su bili hospitalizovani u psihijatrijskim ustanovama najmanje dva puta za posljednju godinu, a koji su otpušteni na kućno liječenje“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se dodaje, uputstvom o radu asertivnog tima predviđeno je da psihijatar, koji je liječio pacijenta za vrijeme hospitalizacije, upozna pacijenta, odnosno staratelja ili zakonskog zastupnika sa uslugama tima, a nakon njihovog dobrovoljnog pristanka to evidentira na otpusnoj listi.

„Pacijent se sa otpusnom listom javlja izabranom doktoru ili psihijatru u Centru za mentalno zdravlje i nakon evidencije u elektronskom izvještaju, izabrani doktor ili psihijatar obavještava tim o potrebi posjete, nakon čega se zakazuje datum i vrijeme posjete asertivnog tima“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, za svaku planiranu kućnu posjetu obavezan je dogovor sa pacijentom, zakonskim zastupnikom ili starateljem. „Tim zajednički obrađuje pacijenta, pri čemu su svi članovi odgovorni za područje u okviru svojih nadležnosti“.

„Obaveza interdisciplinarnog tima je da obavi najmanje dvije kućne posjete mentalno oboljelom licu u toku jedne godine nakon otpuštanja sa bolničkog liječenja kako je regulisano Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu standarda, normative i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog doktora“, rekli su iz Ministarstva.

Prilikom posjete pacijentu, dodaje se, članovi tima dužni su da se pridržavaju utvrđenih pravila u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

„Uputstvo je već stupilo na snagu i obavezujuće je za sve zdravstvene ustanove na primarnom nivou“, poručeno je iz Ministarstva.

Bonus video: