CGO: Sistemska zapuštenost obrazovanja romske djece dodatno pogoršana tokom pandemije

"Kontinuirano loš položaj ove društvene grupe i naglašava značaj razvoja učinkovitih mjera obrazovne politike i funkcionalnog opismenjavanja, kao ključnih elemenata za prevazilaženje socijalne isključenosti Roma"

1543 pregleda 1 komentar(a)
CGO, Foto: Centar za građansko obrazovanje
CGO, Foto: Centar za građansko obrazovanje

Povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma, iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) podsjećaju na, kako su saopštili, "kontinuirano loš položaj ove društvene grupe i naglašava značaj razvoja učinkovitih mjera obrazovne politike i funkcionalnog opismenjavanja, kao ključnih elemenata za prevazilaženje socijalne isključenosti Roma."

Navode da su "diskriminacija i sistemska zapuštenost obrazovanja romske djece dodatno pogoršani tokom pandemije," te da im se pružala pomoć "uglavnom samo kroz projekte međunarodnih organizacija, a na šta ukazuje i Izvještaj Evropske komisije".

"Predrasude drže romsku populaciju na marginama, što ograničava i njihove mogućnosti da napreduju i doprinose drušveom razvoju. Zato je potrebno raditi i na jačanju svijesti i solidarnosti šire javnosti u izgradnji demokratskog inkluzivnog društva", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: