Za struju i vodu dužni 29,5 miliona

Nikšićani za električnu energiju duguju 22 miliona eura, dok je dug za vodu 6,6 miliona

4991 pregleda 47 reakcija 6 komentar(a)
Zgrada Nikšićkog vodovoda, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada Nikšićkog vodovoda, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićani, domaćinstva i privreda zajedno za električnu energiju duguju 22 miliona eura, dok je dug za vodu 6,6 miliona. Najmanje duguju Komunalnom preduzeću - oko 800 hiljada eura.

Od ukupnih dugovanja, koja su skoro 29,5 miliona eura, domaćinstva duguju preko 23,6 miliona, a pravna lica skoro šest miliona.

Kada je dugovanje za utrošenu električnu energiju u pitanju, domaćinstva duguju 17 miliona eura, a pravna lica pet miliona. Nešto preko 17 hiljada domaćinstava u Nikšiću redovno izmiruje obaveze po osnovu utrošene električne energije i oni su ujedno članovi Elektroprivredinog “Zlatnog tima”.

Kada je u pitanju Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija, ono od građana potražuje šest miliona eura, dok pravna lica duguju oko 600 hiljada. Zbog zastarijevanja, ovo preduzeće neće moći da naplati do tri miliona.

Domaćinstva za vodu duguju nešto preko 630 hiljada eura, od čega se utuženja odnose na iznos od 180 hiljada.

Zakonom o zaštiti potrošača trgovac nema pravo da uslovljava potrošača da plati vodu, struju, telefon, kablovsku ili internet ukoliko su ta dugovanja starija od dvije godine, a u međuvremenu nije pokrenuta nijedna aktivnost kojom bi se prekinula zastara.

Bonus video: