Vlada razmotrila Informaciju o praktičnom obrazovanju

U saopštenju se navodi da će ti učenici sticati praktično znanje kod blizu 100 poslodavaca, koji su, nakon kontrole Centra za stručno obrazovanje, ispunili sve materijalne i kadrovske preduslove
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 19.10.2017. 17:19h

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmotrila Informaciju o praktičnom obrazovanju kod poslodavaca za školsku 2017/2018, odnosno dualnom obrazovanju, navodi se u saopštenju.

"Izjavu za medije ovim povodom dao je Veljko Tomić, direktor direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete. On je izložio ovogodišnje podatke u vezi sa upisom, ali i rekao da je Ministarstvo formiralo Koordinaciono tijelo za kontinuirano praćenje dualnog obrazovanja, sastavljeno od predstavnika Privredne komore, Unije poslodavaca, Centra za stručno obrazovanje i Ministarstva", saopšteno je.

Dodaje se da je Tomić istakao da se Crna Gora, kao i većina zemalja regiona, suočava sa potrebom školovanja kadra onih profila koji su neophodni tržištu, a osnov za to je upravo ovaj vid obrazovanja.

"Nakon napora Ministarstva prosvjete usmjerenih na stvaranje uslova za edukaciju kod poslodavaca, sumirani su ovogodišnji podaci koje je iznio Tomić: u ovoj školskoj godini individualne ugovore o praktičnom obrazovanju sa poslodavcima potpisala su 264 učenika. Od tog broja, 175 učenika je iz prvog razreda, 83 učenika su iz drugog razreda i 6 učenika je trećeg razreda. To znači da se oko 40% svih učenika koji su na trećem stepenu, sada obrazuje po dualnom sistemu. Udio praktičnog obrazovanja u ukupnom fonda časova je od 45 do 50%", navodi seu saopštenju.

U saopštenju se navodi da će ti učenici sticati praktično znanje kod blizu 100 poslodavaca, koji su, nakon kontrole Centra za stručno obrazovanje, ispunili sve materijalne i kadrovske preduslove.

"Mjesečna naknada za učenike prvog razreda iznosi 50 eura, naknada za drugi razred iznosi 75 eura, a naknada na mjesečnom nivou za učenike III razreda iznosi 101 euro. U ovom vidu obrazovanja učestvuje 17 škola, 12 opština i 14 obrazovnih programa i to su: kuvar, konobar, automehaničar, frizer, zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, pekar, prodavač, monter telekomunikacionih sistema, poslastičar, bravar, autoelektričar i obrađivač plemenitih metala", navodi se saopštenju.

Bonus video: