Pljevljima ne trebaju novi zagađivači

Mjesna zajednica i mještani traže da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ukine rješenje Agencije za zaštitu životne sredine kojim je dala saglasnost za gradnju asfaltne baze u Potrlici

5079 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija na kojoj planiranja gradnja asfaltne baze, Foto: Goran Malidžan
Lokacija na kojoj planiranja gradnja asfaltne baze, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik pljevaljske Mjesne zajednice “Golubinja” Vaso Knežević uputio je žalbu Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na rješenje Agencije za zaštitu životne sredine, kojom je preduzeću “Crnagoraput” data saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu izgradnje postrojenja za asfalt u naselju Potrlica.

Naselje Potrlica i lokacija na kojoj se planira da uradi asfaltna baza pripadaju toj mjesnoj zajednici.

Knežević, traži od Ministarstva da poništi rješenje Agencije i da ga vrati na ponovno razmatranje.

”Polazeći od glavne i osnovne činjenice da su za izgradnju bilo kojeg objekta, pa i privremenog, neophodni Urbanističko-tehnički uslovi (UTU), tako isto su neophodni i prilikom procjene uticaja na životnu sredinu i na osnovu istih se utvrđuje da li je potrebno ili nije da se za određeni projekat izgradnje vrši procjena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Nosilac projekta ‘Crnagoraput’ iz Podgorice dostavila je UTU za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju magistralnog puta M-8 Gradac-Pljevlja - granica sa Srbijom, u skladu sa postavkama Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine i smjernicama Prostorno-urbanističkog plana opštine Pljevlja, br. 0503-1702/9 od 22.08.2014. godine, u kojem se ne planira postavljanje asfaltne baze čak ni u sklopu gradilišta, a kamoli kao privremeni objekat”, naveo je Knežević u žalbi MInistarstvu.

Ta činjenica, navodi Knežević, je bila dovoljna da se ne razmatra zahtjev za procjenu uticaja asfaltne baze na životnu sredinu.

”Druga važna činjenica je da se lokacija na kojoj se predviđa asfaltna baza nalazi na eksploatacionom području Rudnika uglja i nije u skladu sa Izmjenama i dopunama PUP-a Opštine Pljevlja. Prostor planiran za asfaltnu bazu je prostor za koji je Rudnik uglja u obavezi da rekultiviše i vrati u približno prirodno stanje nakon završetka eksploatacije, a ne da ga iznajmljuje i da pomenuti prostor izlaže daljim devastacijama sa dovođenjem novih zagađivača i drugih pravnih lica na svoje površine, za koje je u obavezi da iste rekultiviše. Smatram da su ove dvije činjenice dovoljne da se rješenje Agencije pobije i da se vrati na ponovno razmatranje, jer novi zagađivači u pljevaljskoj kotlini nisu poželjni zbog već preopterećene životne sredine od strane postojećih zagađivača, što potvrđuju redovno monitorinzi kvaliteta vazduha u Pljevljima od strane iste Agencije za zaštitu životne sredine”, naveo je Knežević u žalbi.

Agencija je dala saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu asfaltne baze koja bi se nalazila svega par kilometara od centra grada. Time su se stekli uslovi da to preduzeće izgradi privremenu asfaltnu bazu, a najzagađeniji grad u državi dobije još jednog zagađivača.

”Agencija je naložila mjere koje mora da ispoštuje preduzeće ‘Crnagoraput’ znajući kakva je ekološka situacija u Pljevljima. Nastojaćemo da ekološka inspekcija bude redovan gost u Pljevljima i da kontroliše rad postrojenja”, rekao je ranije “Vijestima” direktor Agencije Milan Gazdić.

Kazao je da je jedan od razloga zbog kojih se Komisija odlučila da da saglasnost što radovi na izgradnji puta dugo traju i da žele da se što brže okončaju, jer se stvara ogromno zagađenje od prašine koja se diže prilikom izvođenja radova.

Na pitanje da li je mogla da se izabere neka druga lokacija, Gazdić je rekao da je Komisija vodila računa da se izabere neka već devastirana površina, kao što je lokacija u Potrlici.

Agencija je dala saglasnost, iako su ranije iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopštili da izgradnja asfaltne baze u Potrlici nema zakonskog osnova jer ta lokacija ne postoji u planu privremenih objekata Opštine.

”Asfaltna baza, čija je izgradnja predviđena na lokaciji udaljenoj oko tri kilometra vazdušne linije od centra grada, u naselju Potrlica, prvenstveno ne postoji u Planu privremenih objekata Pljevalja, te stoga nema zakonskog osnova da bude izgrađena na pomenutoj lokaciji. Drugi problem izgradnje asfaltne baze je ekološke prirode. Stav Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma približan je zahtjevima mještana. U toku je izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, koju sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine, a trebalo bi vidjeti i šta će da pokaže javna rasprava”, saopštili su tada iz Ministarstva.

U Ministarstvu ističu da je asfaltna baza, koja bi trebalo da se izgradi za potrebe rekonstrukcije puta Gradac-Pljevlja-Mihajlovica, do granice sa Srbijom, neophodna, ali je “isto tako neophodno razmotriti alternativne lokacije na kojima bi ova asfaltna baza mogla da se postavi”.

”Lokacija za izgradnju asfaltne baze u Pljevljima mora biti pažljivo određena u skladu sa potrebom da proizvede najmanju moguću štetu po zdravlje građana i životnu sredinu”, kazali su iz Ministarstvu.

Lokacija, na kojoj će biti postavljeno postrojenje, vlasništvo je Rudnika uglja sa kojim je potpisan ugovor o zakupu zemljišta.

Mještani pljevaljskog naselja Potrlica pozvali su ranije Vladu Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agenciju za zaštitu životne sredine da zabrane izgradnju privremene asfaltne baze u blizini njihovih kuća.

”Za ovaj za ekologiju pogubni projekat izabrana je najopasnija moguća lokacija. Po elaboratu, udaljena od prvih kuća je oko 500 metara vazdušne linije, a od centra grada oko tri kilometra. Koliko je ova lokacija opasno blizu ljudi, najbolje govore podaci da su lokacije asfaltnih baza, koje trenutno rade u našoj državi, udaljene od najbližih naselja ili grada od pet do devet kilometara. U naselju Potrlica ima preko sto kuća u kojima živi skoro 500 stanovnika, od kojih je značajan broj djece”, kazali su mještani.

Za njih je neshvatljivo da “višedecenijski zagađivač životne sredine Rudnik uglja Pljevlja” dovodi na svoje zemljište po osnovu ugovora o zakupu još jednog zagađivača i pozvali nadležne u Opštini Pljevlja da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

Planiraju da ne rade duže od godinu dana

Iz Agencije su pojasnili da je utvrđeno da je Elaborat urađen u skladu sa zakonom i da sadrži definisane mjere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu.

Direktor Agencije Milan Gazdić “Vijestima” je ranije kazao da je saglasnost dala Komisija koja je formirana u januaru 2021, prije nego što je on došao na čelo te ustanove.

”Mišljenje Komisije je bilo da je u ovom trenutnku najbolje da se da dozvola za postavljanje privremene asfaltne baze koja bi bila zatvorena u roku od 30 dana od završetka radova na putu Gradac-Pljevlja- Mihajlovica”, rekao je Gazdić.

Smatra da asfaltna baza neće raditi duže od godinu.

Bonus video: