Do Tivta u ljetnjoj sezoni letovi iz 19 država

Nacionalna avio-kompanija Švedske, Danske i Norveške SAS Scandinavian Arlines osim linije za Kopenhagen, iz Tivta će ovog ljeta letjeti i za Oslo i Stokholm, dok će francuski loukoster Transavia obnoviti svoju sezonsku liniju za Pariz

7402 pregleda 13 komentar(a)
Letovi za Tel Aviv važna novost: Aerodrom Tivat
Letovi za Tel Aviv važna novost: Aerodrom Tivat

U ljetnjoj turističkoj sezoni, prema do sada potvrđenim najavama avio-prevoznika, tivatski aerodrom će redovnim cjelogodišnjim i sezonskim linijama biti povezan sa najmanje 19 država u Evropi, na Bliskom i Srednjem istoku.

Iako će zbog rata u Ukrajini i obostranih ekonomskih sankcija koje su uvele Rusija i Crna Gora, ove godine izostati letovi sa dva od tri najznačajnija tržišta kada je u pitanju aerodrom Tivat – Rusije i Ukrajine, to će djelimično biti nadoknađeno uvođenjem dodatnih letova i destinacija prije svega prema Sjevernoj i Zapadnoj Evropi, ali i novom tržištu kakva je Saudijska Arabija.

Dolazak na aerodrom Tivat saudijske niskobudžetne avio-kompanije Flynas najveća je novost ove sezone, jer će njeni avioni od 1. juna do 30. septembra tri puta nedjeljno letjeti na liniji Rijad-Tivat.

Novosti na aerodromu Tivat ove će sezone biti i austrijska nacionalna avio-kompanija Austrian Airlines koja će letjeti iz Beča. Saobraćaj sa Tivtom je već počela bugarska kompanija European Air Charter koja odavde leti za Diseldorf i Lajpcig u Njemačkoj, kao i britanski loukoster EasyJet koji saobraća za Berlin, Mančester i London.

Nacionalna avio-kompanija Švedske, Danske i Norveške SAS Scandinavian Arlines osim linije za Kopenhagen, iz Tivta će ovog ljeta letjeti i za Oslo i Stokholm, dok će francuski loukoster Transavia obnoviti svoju sezonsku liniju za Pariz.

Njemačka nacionalna avio-kompanija Lufthansa od maja će za Tivat letjeti iz Frankfurta i Minhena, dok će na ljeto biti obnovljena i sezonska linija Baku-Tivat na kojoj saobraća azerbejdžanski nacionalni avioprevoznik Azerbaijan Airlines. Norveški loukoster Norwegian Air Shuttle Tivat će ove sezone spajati sa Oslom i Helsinkijem, dok će Flydubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata letjeti za Dubai, a izraelski Israir za Tel Aviv.

Letonska čarter kompanija SmartLynxs sezonski će letjeti za Rigu u Letoniji i Talin u Estoniji, dok će njemački loukoster Eurowings saobraćati na liniji Cirih-Tivat.

Tivat će sa Luksemburgom redovnim letovima povezivati i luksemburški nacionalni avio-prevoznik Luxair, dok se ovog ljeta, nakon pauze od dvije godine uzrokovane pandemijom koronavirusa ponovo očekuju avioni holandskog čarter i leisure prevoznika TUI Nederland koji će dovoziti holandske turiste iz Ajndhovena.

Ostaje da se vidi da li će za Tivat letjeti i rumunski nacionalni avioprevoznik Tarom, jer je ranije jedan od većih rumunskih turoperatora najavljivao uvođenje sezonskog turističkog avio-mosta iz tri grada u Rumuniji sa Tivtom.

Želju za uspostavljenjem svakodnevnog redovnog saobraćaja na liniji Istanbul-Tivat iskazala je i turska nacionalna aviokompanija Turkish Airlines, ali ostaje da se vidi da li će joj to crnogorske vlasti dozvoliti jer se tome, pozivajući se na bilateralni ugovor dvije države o vazdušnom saobraćaju, protivi crnogorski nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro koji već ima svoju redovnu liniju između ova dva grada.

Air Montenegro će, prema najavama, ovog ljeta na liniji Tivat-Beograd imati do 21 rotaciju sedmično, a najmanje toliko ako ne i više imaće ih i njemu konkurentska srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia. Osim iz Beograda, Air Serbia će za Tivat letjeti ina sezonskim linijama iz Niša i Kraljeva. Air Montenegro će pored redovnih cjelogodišnjih linija za Beograd i istanbul, iz Tivta tokom ljeta uvesti i sezonske linije za Banjaluku, Ljubljanu i Prag.

Bonus video: