Dvorac treba renovirati, a ne devastirati

Izvođač radova je postavio bravariju na kulturnom dobru u Nikšiću koja ni dimenzijama, ni izgledom, ne odgovara konzervatorskom projektu. Radovi blokirani od 14. januara

13346 pregleda 41 reakcija 12 komentar(a)
Dvorac kralja Nikole, Foto: Svetlana Mandić
Dvorac kralja Nikole, Foto: Svetlana Mandić

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji Dvorca kralja Nikole u Nikšiću, koje je Uprava za zaštitu kulturnih dobara zaustavila jer izvođač radova nije u potpunosti postupio po pravilima struke i konzervatorskim principima, još nijesu nastavljeni.

”Po prijavi građana da se na objektu izvode radovi bez odobrenja Uprave, inspektorka za kulturna dobra je sa stručnim licima Uprave za zaštitu kulturnih dobara izašla je na teren, nakon čega je donijeto rješenje o privremenoj obustavi sprovođenja konzervatorskih mjera na kulturnom dobru Dvorac kralja Nikole. S obzirom na to da način na koji su sprovedeni bravarski radovi u prizemlju nijesu u skladu sa pravilima struke i konzervatorskim principima, neophodno je da se bravarija u prizemlju ukloni i postavi nova, na način koji neće devalvirati vrijednosti kulturnog dobra već iste unaprijediti, a sve u skladu sa konzervatorskim projektom na koji je ova Uprava dala saglasnost”, navodi se u odgovoru Uprave za zaštitu kulturnih dobara “Vijestima”.

Pojedini segmenti aluminijumske bravarije na prizemlju dosežu širinu do deset centimetara, a konzervatorskim projektom je predviđeno da dimenzija aluminijskih profila na vratima i lučnim prozorima bude što tanja, do pet centimetara. Postavljanjem lučnog prozora iznad ulaznih vrata došlo je do spajanja dva aluminijumska profila kumulativne debljine deset centimetara, čime se, kako su procijenili u nalazu, narušava izgled Dvorca.

Sporna bravarija u prizemlju
Sporna bravarija u prizemljufoto: Svetlana Mandić

Prozori sa škurama i vrata su od lameliranog čamovog drveta bijele boje, dok su otvori na prizemlju zatvoreni alu profilima.

Potpredsjednik Opštine Zoran Tomić kazao je da je sa predstavnicima Uprave za zaštitu kulturnih dobara Uprave javnih radova i Centra za konzervaciju i arheologiju održao dva sastanka, a nada se da će se sastati ponovo naredne sedmice, kako bi našli rješenje nastalog problema.

”Izvođač radova je postavio bravariju koja ni dimenzijama, ni izgledom, ne odgovara konzervatorskom projektu. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je blokirala radove 14. januara ove godine i neće dozvoliti nastavak gradnje sve dok se ti nedostaci ne otklone. Nadam se skorijem iznalaženju rješenja kako bismo otklonili te nedostatke”, kazao je Tomić.

Kako je istakao, odrađeno je 70 odsto radova, a preostali bi reletivno brzo mogli biti završeni, čim se pronađe rješenje za bravariju na prizemlju.

”Svi smo zaduženi da čuvamo kulturno nasljeđe naše države i grada i naravno da smo zabrinuti i mi i svi građani što rekonstrukcija još uvijek nije završena. Što se nas tiče, mi bi voljeli da se radovi nastave već danas. Opština Nikšić pružiće ruku za svako rješenje, ali nikada nećemo biti saučesnik u devastiranju ovakvih i sličnih objekata”, poručio je Tomić.

Zoran Tomić
Zoran Tomićfoto: Svetlana Mandić

Kako je naveo, Uprava javnih radova je 20. maja 2020. godine sa preduzećem “Bombeton” sa Cetinja potpisala ugovor o rekonstrukciji Dvorca u vrijednosti od skoro 1,2 miliona eura. Radovi su započeti 20. avgusta, a izvođač se obavezao da će za godinu biti završeni. Kompletan projekat finansira Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta.

”Upućujemo Vas da više informacija o ovom ‘problemu’ zatražite u Upravi javnih radova, koji su ugovorni nosioci posla. Jedino što mi možemo izjaviti je da smo radove u svemu izveli po projektnoj dokumentaciji koju smo dobili od investitora, a uz odobrenje-saglasnost nadzorne službe. Bravarija nije uklonjena jer još nemamo neko drugo projektno rješenje”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz firme “Bombeton” koje potpisuje Nebojša Đukanović.

I iz firme “Europrojekt” iz Podgorice, koja je zadužena da nadzire radove, uputili su na Upravu javnih radova.

Iz Uprave javnih radova nijesu odgovorili kada će radovi biti nastavljeni i završeni, koliko je do sada novca utrošeno za rekonstrukciju, kao i da li će i za koliko, zbog bravarije, rekonstrukcija biti skuplja u odnosu na planiranu.

Dvorac, koji se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, sagrađen je 1900. godine, povodom proslave četrdesetogodišnjice vladavine knjaza Nikole, a projektovao ga je hrvatski arhitekta dr Josip Šilović Slade. Svečanom otvaranju i osvećenju Dvorca, koje je izvršio mitropolit Mitrofan, prisustvovali su knjaz Nikola i knjeginja Milena, a kasnije su im se prudružili drugi članovi porodice i ugledni gosti. Dvorac je rađen u neorenesansnom stilu i smatra se najljepšom građevinom koju su Petrovići sagradili. Nalazi se pored gradskog parka i Saborne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i služio je kao ljetnja rezidencija crnogorskom vladaru.

Godinama je Dvorac propadao, a zbog vlage i krova koji prokišnjava muzejski eksponati su bili ugroženi. Bilo je i pet provalnih krađa, a posebno je oštećena numizmatička zbirka. Od 1919. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, u Dvorcu je bila smještena Gimnazija. Tokom rata znatno je porušen, a od 1949. do 1975. godine u njemu se nalazila Osnovna škola “Luka Simonović”. Prizemlje Dvorca je od 1976. do 1980. godine koristila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, dok je sprat adaptiran za muzejsku postavku.

Dvorac, u kome se do prije nekoliko godina nalazilo i arhivsko odjeljenje koje je premješteno u zgradu Nikšićkog pozorišta, renoviran je 1984. godine. Od te godine u njemu stalnu postavku čine arheološka, umjetničko-istorijska, etnografska, istorijska i umjetnička zbirka.

Bonus video: