Đukanović: Potrebna veća inkluzija Roma u višim nivoima obrazovanja, kao i u domenu neposredne političke participacije

Predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj iskazao je zadovoljstvo što povodom nacionalnog praznika Roma može ukazati da Romi u Crnoj Gori imaju najveću slobodu u odnosu na zemlje regiona,

6821 pregleda 109 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ukazao je na "respektabilne pomake" po pitanju položaja Roma ostvarene u Crnoj Gori, ali i na značajan prostor za dalje unapređenje njihovog položaja, saopštila je Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović je danas, povodom predstojećeg Svjetskog Dana Roma, primio predsjednika Romskog Savjeta u Crnoj Gori Mensura Šaljaja.

Kako se dodaje u saopštenju, Đukanović je uz dobrodošlicu i zadovoljstvo susretom čestitao međunarodni Dan Roma, ujedno i nacionalni praznik Romske zajednice u Crnoj Gori, ističući spremnost države da nastavi intenzivnu saradnju sa Savjetom i u okviru Strategije državne politike u cilju dalje inkluzije pripadnika romske zajednice u društveni i politički život Crne Gore.

Đukanović je kako se navodi, podsjetio da je pitanje položaja Roma, posljednjih decenija u fokusu najznačajnijih međunarodnih organizacija.

"Aktivnosti Crne Gore i dalje će biti usklađene sa Strateškim okvirom EU za period do 2030. godine uz puni kontinuitet saradnje sa Romskim savjetom i reprezentativnim romskim organizacijama u Crnoj Gori", dodao je predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Savjeta Mensur Šaljaj, dodaje se u saopštenju, iskazao je zadovoljstvo što povodom nacionalnog praznika Roma može ukazati da Romi u Crnoj Gori imaju najveću slobodu u odnosu na zemlje regiona, dajući punu podršku daljem građanskom, multikulturalnom i multietničkom razvoju Crne Gore kao buduće članice EU.

Ukazao je, navode, na kompleksnost problematike sa kojom se susrijeću Romi, posebno apostrofirajući pitanje obrazovanja, kao temeljnog određenja za dalji napredak ukupne romske zajednice. Šaljaj je podsjetio na inicijativu Romskog Savjeta prema Skupštini Crne Gore u cilju ostvarenja političke participacije Roma u ovom najvišem zakonodavnom tijelu, uz očekivanje da će se na tu inicijativu u što kraćem roku odgovoriti.

Predsjednik Đukanović se, kako dodaju, uz ocjenu da je obrazovanje pretpostavka daljeg razvoja Crne Gore i njene evropske budućnosti, saglasio sa potrebom da se stepen inkluzije romske zajednice podigne i na više nivoe obrazovanja i obezbijedi značajnije učešće u domenu neposredne političke participacije, uz punu otvorenost i podršku za dalje aktivnosti romske zajednice u Crnoj Gori.

Na kraju se dodaje da je sastanku prisustvovao i predsjednik Upravog odbora Savjeta Senad Sejdović.

Bonus video: