Pažin na čelu Ministarstva kulture do izbora ministra

Ministar kulture u Vladi Crne Gore, Janko Ljumović, podnio je 3. oktobra ostavku na tu funkciju, nakon što je javno podržao smijenjenu rektorku Univerziteta Crne Gore Radmilu Vojvodić
61 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2017. 18:41h

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rukovodiće radom Ministarstva kulture do izbora ministra.

Ministar kulture u Vladi Crne Gore, Janko Ljumović, podnio je 3. oktobra ostavku na tu funkciju, nakon što je javno podržao smijenjenu rektorku Univerziteta Crne Gore Radmilu Vojvodić.

„Vlada je odredila da potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin rukovodi radom Ministarstva kulture do izbora ministra“, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.

Vlada je donijela i Odluku o obrazovanju strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Strukturu čine grupe i podgrupe, kao osnovna koordinaciona tijela zadužene za praćenje sprovođenja obaveza iz Sporazuma, kao i pripremu drugih dokumenata koji se odnose na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, u koordinaciji sa Komisijom za evropske integracije“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informaciju o stanju životne sredine u Crnoj Gori u 2016. godini.

Kako je saopšteno, informacija je bazirana na podacima i analizama dobijenim realizacijom godišnjeg Programa monitoringa životne sredine i sadrži prikaz i ocjenu stanja životne sredine po segmentima (vazduh, klimatske promjene, vode, morski ekosistem, zemljište, upravljanje otpadom, biodiverzitet, buka, radioaktivnost u životnoj sredini i upravljanje hemikalijama).

„Dokumentom su utvrđene i neophodne mjere u cilju poboljšanja postojećeg stanja, definisane aktivnosti koje bi trebalo sprovesti na rješavanju identifikovanih problema i poboljšanju stanja životne sredine u Crnoj Gori, kao i nosioci predloženih aktivnosti, s rokovima njihove realizacije“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Usvojena je Informacija o praktičnom obrazovanju kod poslodavaca u školskoj 2017/2018. godini.

Vlada je usvojila Informaciju o finansijskoj podršci infrastrukturnim projektima iz oblasti sporta, a u raspravi je istaknuto da je analizom podataka o stanju sportskih objekata utvrđeno da su potrebne hitne investicije kroz radove na sanaciji i adaptaciji sportskih terena, izgradnji pomoćnih prostorija, nabavci sportskih rekvizita i opreme, rekonstrukciji i proširenju tribina i slično.

„U tu svrhu, shodno zaključenim ugovorima o finansiranju i sufinansiranju odabranih infrastukturnih projekata, opedijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 343.478,85 EUR“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, u cilju efikasnije primjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata donijela uredbe o minimalnoj sumi osiguranja od profesionalne odgovornosti u oblasti izgradnje objekata; visini naknada za izdavanje urbanističko – tehničkih uslova i tehničkih uslova; povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, radi usklađivanja sa izmijenama dosadašnje nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma.

„U skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, izmjenama Uredbe je utvrđena nadležnost nove urbanističko-građevinske inspekcije u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma, umjesto tri dosadašnje inspekcije koje su se nalazile u Upravi za inspekcijske poslove“, navedeno je u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog Zakona izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono - razvojnom fondu Crne Gore.

„Osnovni razlog za izmjenu postojećeg teksta je potreba za dodatno unapređenje normativnih uslova za funkcionisanje Fonda, u skladu sa strateškim opredjeljenjem za dinamiziranje rasta mikro, malih i srednjih preduzeća, smanjenje nezaposlenosti, ravnomjerni regionalni razvoj, podsticanje proizvodnje orjentisane prema izvozu i smanjenja izvozne zavisnosti“, kazali su iz Vlade.

Na sjednici je donijeta i Uredba o objedinjavanju javnih nabavki robe i usluga.

„Ključne izmjene odnose se na centralizovanje javnih nabavki kako bi se ostvarile znatne uštede u budžetu, skratili postupci nabavki, kao i žalbeni postupci. Novim rješenjem propisano je da se za sve državne organe jednim postupkom sprovodi javna nabavka robe ili usluge, osim u određenim slučajevima koji su regulisani posebnim propisima“, navodi se u saopštenju.

Donijeta je Odluka o izradi Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Sektor 36“.

„Odlukom je predviđeno dodatno planiranje dijela infrastrukturnih i servisnih sadržaja, kako bi se došlo do najcjelishodnijeg rješenja u pogledu dizajna i rasporeda infrastrukture koja će servisirati sve izgrađene i planirane sadržaje u zoni i oko zone naselja Marina u okviru projekta Luštica Bay“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Bonus video: