Ibrahimović: Ne dozvoliti da samo jednom godišnje ukazujemo na probleme romske zajednice

“Inkluzija Roma i Romkinja, posebno kada je riječ o obrazovanju, kao preduslovu za poboljšanje njihovog socijalnog i ekonomskog položaja, mora biti prioritet oko koga će se bazirati svi napori na planu integracije romske populacije", kazao je predsjednik Bošnjačke stranke

3856 pregleda 3 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović uputio je čestitku predsjedniku Romskog savjeta u Crnoj Gori Mensuru Šaljaj i svim pripadnicima romske zajednice, istakavši da se ne smije dozvoliti da samo 8. april bude dan kada ukazujemo na probleme sa kojima se Romi susrijeću u svakodnevnom životu.

“Inkluzija Roma i Romkinja, posebno kada je riječ o obrazovanju, kao preduslovu za poboljšanje njihovog socijalnog i ekonomskog položaja, mora biti prioritet oko koga će se bazirati svi napori na planu integracije romske populacije. Siguran sam da će i nova Vlada Crne Gore, kroz dalju primjenu inkluzivnih politika i strateški pristup, nastaviti da se djelotvorno nosi s izazovima razvoja otvorenog i inkluzivnog društva jednakosti, čiji su Romi i Romkinje integrisani, uvaženi i vrijedni članovi", saopštio je Ibrahimović.

Kazao je da Crna Gora, kao multietničko i građansko društvo, ima dodatnu obavezu i odgovornost da njeguje i štiti prava i različitosti manjinskih zajednica, kroz integrativni pristup i borbu protiv socijalne isključenosti, segregacije i siromaštva.

"Želim da ovaj dan bude podstrek cijelom našem društvu, da svi damo doprinos u očuvanju kulture, jezika, običaja i drugih osobenosti koje romsku zajednicu čine izuzetnom, a Crnu Goru bogatijom”, navodi se u čestitki Ibrahimovića.

Bonus video: