Vuković: Daćemo sve od sebe da pripadnici RE populacije budu ravnopravni članovi društva

Gradonačelnik Podgorice ukazao na "brojne uspješno realizovane projekte" koji su, kako je rekao, omogućili bolju afirmaciju RE populacije u našem društvu

3502 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Međunarodni dan Roma važan je datum za cjelokupnu zajednicu, a Glavni grad će dati sve od sebe da pripadnici RE populacije budu ravnopravni članovi društva, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Glavni grad Podgorica danas je obilježio 8. april, Međunarodni dan Roma, datum koji je, kako podsjećaju, označio početak snažne kolektivne afirmacije romskog naroda u svijetu. Program je upriličen u Njegoševom parku, gdje je Vuković uručio uvjerenja pripadnicima RE populacije koji su završili obuku za rad na računarima, nakon čega je nastupio folklorni ansambl Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović", kao i recitatorski, muzički i dječji dio programa.

Vuković je, čestitajući Međunarodni dan Roma, istakao da svi treba da se "prisjetimo obaveze koju kao društvo imamo prema RE populaciji", odnosno potrebe unaprjeđenja njihovog statusa. “Moramo raditi na tome da pripadnici ove populacije budu ravnopravni članovi crnogorskog društva i želim da vam obećam da ćemo mi u Glavnom gradu dati sve od sebe da tako bude", kazao je gradonačelnik Podgorice, kako je saopšteno iz PG Biroa.

Istakao je da aktuelna gradska uprava ima razloga za zadovoljstvo i ponos, posebno imajući u vidu "brojne uspješno realizovane projekte" koji su, kako je rekao, omogućili bolju afirmaciju RE populacije u našem društvu.

“Program koji je meni naročito drag i koji je otvorio mogućnost za stažiranje u sistemu Glavnog grada za jedan veći broj mladih Roma i Egipćana, jeste REopen Doors. Zahvaljujući tom projektu danas naše kolege Dževad i Samanta doprinose svim uspjesima Glavnog grada i pokazuju koliki je zapravo potencijal RE populacije u glavnom gradu”, kazao je Vuković.

Dan roma Podgorica
foto: PG Biro

Naglasio je da kao društvo "imamo obavezu da nastavimo da radimo" kako bi se taj potencijal do kraja iskoristio.

Član kolektiva Glavnog grada Dževad Alija je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se današnji praznik proslavlja u "mnogo boljim uslovima nego nekada", te istakao važnost programa REopen Doors.

“Ovaj program je za mene predstavljao priliku da pokažem svoj puni potencijal i da svojim radom u lokalnoj samoupravi dam doprinos u cjelokupnom razvoju društvene zajednice. Za kratko vrijeme u gradskoj upravi stekao sam bogato iskustvo i na svom primjeru, kao i na primjeru mojih kolega, mogao sam se uvjeriti da Glavni grad svakodnevno radi na tome da Romkinje i Romi budu ravnopravni i jednaki članovi modernog podgoričkog društva”, kazao je Alija.

Podsjetio je, kako je saopšteno iz lokalne samouprave, na "sve mehanizme i aktivnosti koje sprovodi Glavni grad u cilju unaprjeđenja kvaliteta života svih građanki i građana Podgorice". Posebnu zahvalnost dodaje se, uputio je gradonačelniku. “Vi ste pokazali da se djelima, a ne riječima, borite za bolji položaj Roma u crnogorskom društvu i na tome Vam hvala”, zaključio je Alija.

U okviru današnjeg programa u Njegoševom parku, svoje proizvode predstavili su preduzetnici biznis inkubatora koji se nalazi na Koniku.

Iz PG Biroa podsjećaju da je Glavni grad, u partnerstvu s Edukativnim centrom “Montenesoft” i Romskim savjetom, sproveo projekat osposobljavanja 30 mladih Roma i Egipćana radi lakšeg pronalaženje posla.

Tokom 2021. godine obučeno je 10 pripadnica RE zajednice za rad na šivaćim mašinama, a u cilju njihovog zaposlenja ili samozaposlenja, dok je prošle godine uručena i pomoć u opremi i alatu za prvi biznis inkubator otvoren za RE preduzetnike na Koniku. Takođe, za 18 pripadnika RE zajednice završena je obuka za rad na računarima koju su u prethodna dva mjeseca u Centru za kompetencije organizovale kolege iz Centra za informacioni sistem, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: