Skupi telefoni slijeću u Aerodrome

Aerodromi Crne Gore traže 12 mobilnih telefona, od čega šest najnovije generacije američke kompanije “Epl”, čija se cijena na tržištu kreće od 809 do 1.670 eura. Iz državne kompanije tvrde da će menadžment donijeti odluku kojem će sektoru pripasti telefoni iz ove nabavke

36870 pregleda 120 reakcija 57 komentar(a)
Podgorički aerodrom, Foto: Boris Pejović
Podgorički aerodrom, Foto: Boris Pejović

Aerodromi Crne Gore namjeravaju da utroše nepunih 20.000 eura na nabavku mobilnih telefona, među kojima su i najnoviji američke kompanije “Epl” (Apple) koja na crnogorskom tržištu koštaju i po 1.670 eura po modelu.

”Vijesti” su pitale da li su telefoni namijenjeni za direktora Aerodroma, pomoćnika direktora, direktore podgoričkog ili tivatskog aerodroma ili Odbor direktora. Iz državne kompanije su “Vijestima” kazali da “izvršni direktor i njegov zamjenik imaju svoje telefone i Aerodromi ih za njih neće nabavljati”.

”Za koga, kada i koji će telefon biti naručen u rasponu od 12 mjeseci, odlučiće menadžment Aerodroma shodno poslovnim potrebama i obavezama svakog sektora ponaosob, a vodeći se najboljom praksom. Upravo na osnovu stvarnih potreba biće biran i rang kvaliteta mobilnog telefona”, navodi se u odgovoru aerodromske pres službe, dodajući da zaposleni nemaju iste opise poslova niti iste potrebe kada su u pitanju mobilni telefoni.

Iz tehničkih specifikacija se može vidjeti da se od 12 traženih modela, polovina odnosi na modele američkog “Epla”. Upoređujući navedene specifikacije može se vidjeti da se aerodromska služba nameračila na posljednju generaciju ovog modela - “ajfon 13”. “Epl” je sredinom septembra predstavio “ajfon 13”, a prošlog mjeseca je uvela modele sa zelenom bojom, koja se pominje kao opcija u specifikaciji Aerodroma.

Modeli u zelenoj boji predstavljeni prošlog mjeseca
Modeli u zelenoj boji predstavljeni prošlog mjesecafoto: Shutterstock

Upoređujući tražene modele sa cijenama kod ovlašćenog distributera, može se vidjeti se traženi modeli američke kompanije kreću u Crnoj Gori od oko 800 do nepunih 1.400 eura. Cijene kod telekomunacionih operatora su skuplje, pa se kod njih pojedini, bez ugovora, kreću i do 1.670 eura.

Aerodromi su planirali nabavku telefona Planom javnih nabavki. Iz pres službe su kazali “Vijestima” da je tehničkom specifikacijom definisano 12 različitih modela mobilnih telefona, različitih proizvođača i “procijenjene vrijednosti od 150 eura pa na više”. Ponude se dostavljaju do utroka, vidi se na portalu centralizovanih elektronskih javnih nabavki.

Sa prvorangiranim pnuđačem će biti potpisan ugovor na procijenjenu vrijednost, što znači da će se u zavisnosti od njihovih potreba vršiti realizacija. “Navedenim ugovorom mi imamo na raspolaganju sredstva koja smo opredijelili javnim pozivom, a to ne znači da smo u obavezi ista u potpunosti da utrošimo. Utrošak navedenih sredstava vršiće se isključivo po potrebama samog preduzeća. Shodno poslovnim potrebama i obavezama svakog sektora ponaosob, a vodeći se najboljom praksom, biti biran i rang kvaliteta mobilnog telefona”, pojasnili su u odgovoru.

Podrazumijeva se sukcesivna isporuka roba, koje će se nabavljati periodično u vremenskom trajanju od 12 mjeseci od dana zaključenja ugovora ili do trenutka realizacije ukupno opredijeljenih sredstava, ukoliko to prvo nastupi kao okolnost. Traženi rok isporuke ne bi trebao biti duži od 10 dana od dana dostavljanja pismenog zahtjeva naručioca.

Planirana nabavka iznosi 19.900 eura, a PDV 4.179 eura.

Jandreoski prima oko 3.550, Radulović oko 2.200 eura

Na čelo Aerodroma se od sredine prošle godine nalazi Goran Jandreoski. Jandreoski je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da se njegova plata prošle godine uglavno kretala oko 3.550 eura.

Njegova supruga Biljana Jandreoska, prema izvještaju o prihodima i imovini, prošle godine je zarađivala 900 eura iz Makedonskog telekoma.

Direktor je vlasnik polovine poslovnog prostora od 65 metara kvadratnih koji je stekao kupovinom, a njegova supruga je dobila kuću od 67 i stan od 89 metara kvadratnih. Sin Leonid Jandreoski vlasnik je dvije garaže koje je kupio i njive od 5.501 metar kvadratni koju je naslijedio.

Direktor i njegov sin su vlasnici šest motornih vozila, među kojima je i motor “bmw r25” iz 1952. godine. Direktor nije dao saglasnost za uvid u račune, kao ni njegov zamjenik Petar Radulović.

Radulović je uglavnom primao preko 2.200 eura, a u decembru je prijavio da je dobio i 240 eura zimnice.

Njegova supruga Lola Radulović radi u Skupštini Crne Gore, gdje je prošle godine primala 540 eura.

Ona je vlasnica stana od 92 metara kvadratna koji je stečen kupvinom, a on kuće od 450 i livade od 1.180 metara kvadratnih koji je dobio na poklon. Radulović od 2011. godine vraća 80.000 stambenog kredita u ratama od 576 eura mjesečno.

Oni su vlasnici automobila iz 2008. i 2013. godine, od kojih je prvi kupljen, a drugi dobijen na poklon.

Predsjednik Odbora direktora Nebojša Đoković prošle godine je primao iz Aerodroma po 1.870 eura mjesečno. Osim toga, mjesečno je kao savjetnik Udruženja banaka dobijao još po 2.252 eura, a tri mjeseca po 756 eura iz Fonda za zaštitu depozita.

Njegova supruga Jelena Đoković mjesečno je zarađivala prošle godine 1.100 eura.

Đoković je vlasnik stana od 128 metara kvadratnih koji je kupio, a naslijedio je trećinu od 120.000 metara kvadratnih zemljišta. On vozi “dačiju” iz 2014. godine.

Đokovići vraćaju više kredita, a njegova supruga je u aprilu prošle godine podigla 35.000 eura kredita za kupovinu stana ćerki, koji vraća u ratama od 413 eura. On je dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: