Stari parovi u postupku, novi čekaju maj

U toku nabavka potrošnog medicinskog materijala za humanu reprodukciju, iz Bolnice “Danilo I” na Cetinju kažu da niko od pacijenata koji se kod njih liječe od neplodnosti nije zbog toga uskraćen za proceduru

16592 pregleda 2 komentar(a)
Bolnica “Danilo I” na Cetinju, Foto: Boris Pejovic
Bolnica “Danilo I” na Cetinju, Foto: Boris Pejovic

Odjeljenje za humanu reprodukciju Opšte bolnice “Danilo I” na Cetinju novu grupu pacijenata koji se u toj zdravstvenoj ustanovi liječe od neplodnosti primiće najranije u maju, do kada očekuju da će obezbijediti i neophodne ljekove i potrošni materijal za čiju nabavku je u toku javni poziv. Načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju dr Željko Lazović ”Vijestima” je rekao da dinamika snabdijevanja ljekovima jeste sporija, ali i da nijedan par dosad nije uskraćen za proceduru.

”Kada par dobije odobrenje Konzilijuma za postupak VTO i uzme uput za našu bolnicu, mi smo dužni da u roku od šest mjeseci uradimo postupak, koliko i traje važenje uputa. Do sada nijedan par nije bio uskraćen u tom roku za proceduru niti ove, niti prethodne 2021. godine. Istina je da je dinamika snabdijevanja ljekovima, kao i potrošnim materijalom nešto sporija od kraja prošle godine, ali to nije dovelo do prestanka pružanja ove usluge parovima”, rekao je Lazović i dodaju da je u Bolnici na Cetinju, od početka godine, urađen 41 postupak, a da u narednoj grupi očekuju još do 50.

”Napominjem da smo u ovoj godini uradili do sada 41 postupak VTO. Sljedeću grupu pacijenata planiramo za period maj, jun kada se očekuje još 40 do 50 parova, za koje će do tada biti obezbijeđeni neophodni ljekovi i potrošni materijal”, kazao je Lazović.

”Vijestima” su se u vezi sa dinamikom liječenja steriliteta u cetinjskoj bolnici obratili čitaoci, uz tvrdnju da su, kao njihovi pacijenti, dobili informaciju da prije maja neće moći da započnu postupak liječenja. O temi je diskutovano i na društvenoj mreži Tviter, gdje je kao razlog navodnog zastoja navedena javna nabavka.

Bolnica je javni poziv za nabavku potrošnog medicinskog materijala za humanu reprodukciju objavila 14. marta, a rok za dostavljanje ponuda određen je na 15 dana od dana objavljivanja tenderske dokumentacije na portalu javnih nabavki (cejn.gov.me).

”Hitnost postupka nameće gotovo nulti nivo zaliha, značaj predmetnih dijagnostičkih sredstava za zdravstvenu zaštitu pacijenata i imperativ obezbjeđivanja kontinuiteta rada bolničke laboratorije”, navodi se, pored ostalog, u pozivu.

Ukupna procijenjena vrijednost javnog poziva bez poreza na dodatu vrijednost iznosi 45.000 eura. Predmet nabavke su potrošni medicinski materijal vrijednosti 33.200, i kateteri i mikropipete vrijednosti 12.400 eura (posude za kultivisanje embriona, igle za aspiraciju jajnih ćelija, kateteri za embrio transfer...)

Direktor Bolnice dr Vladimir Pavićević ”Vijestima” je kazao da je usporavanje u kreiranju finansijskog i plana javnih nabavki, pa i postupaka nabavki, uslovila raspodjela novčanih sredstava za ovu godinu, koju priprema Fond za zdravstveno osiguranje.

”Pojedine javne nabavke se obavljaju po ubrzanom postupku (sa skraćenim rokovima), u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ilustracije radi i da bi se stekla šira slika, treba znati da je, od 406.445,69 eura, potrošenih na nabavku ljekova u prošloj godini, 151.231,56 eura utrošeno na ljekove potrebne za rad Odjeljenja za humanu reprodukciju, odnosno - izraženo u procentima - 37,21 odsto ukupnih sredstava”, kazao je Pavićević.

Dodao je i da su planirana sredstva za nabavku ljekova za proteklu godinu bila opredijeljena na iznos od 337.567,07 eura (28.130,59 eura mjesečno), da je potrošnja značajno premašena zbog kovida i da je za istu namjenu u ovoj godini opredijeljeno 288.057,07 eura za godinu, odnosno 24.004,75 eura na mjesečnom nivou.

”Zbog smanjenja navedenog iznosa, planirane nabavke ljekova su proporcionalno smanjene za sve organizacione jedinice ustanove, uključujući i Odjeljenje za humanu reprodukciju. U prva tri mjeseca ove godine, ukupna potrošnja za nabavku ljekova je iznosila 74.255,6 eura, od čega 32.500,97 (43,77%) na ljekove neophodne za rad Odjeljenja za humanu reprodukciju. Zasad je mjesečna potrošnja prosječno za oko 750 eura veća od planirane”, rekao je on.

Kazao je i da, bez obzira na nabavku, zasad nema zastoja u radu Odjeljenja za humanu reprodukciju.

”Ukoliko bude potrebno, doći će do prilagođavanja redoslijeda pacijentkinja/parova, kako bi svaka pacijentkinja/par koji ulazi u postupak reprodukcije korišćenjem asisitiranih reproduktivnih tehnologija ostvario svoje zakonom definisano pravo, na način i rokovima koje zakon propisuje. Zasad za tim nema potrebe”, kazao je “Vijestima” direktor cetinjske Bolnice.

Odjeljenje za humanu reprodukciju Opšte bolnice “Danilo I” osnovano je 2007. godine i jedina je državna zdravstvena ustanova u kojoj se rade postupci medicinski potpomognute oplodnje. Na tom odjeljenju, lani je na liječenje primljeno 785, a u 2020. godini 525 pacijenata.

Bonus video: