Hram Sv.Vasilija neće na Koniku?

Na prostoru gdje se nalazila pijaca, DUP-om „Konik - sanacioni plan“ predviđena je izgradnja vjerskog objekta, što su ranije potvrdili i u Glavnom gradu
92 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 19.10.2017. 14:10h

Na prostoru nekadašnje pijace na Koniku počeli su radovi na izgradnji montažnog objekta, odnosno autoperionice.

Premjeravanja na prostoru nekadašnje pijace su u toku, a iz Glavnog grada je saopšteno da će se na ovoj lokaciji u periodu od godinu nalaziti perionica.

Nakon rušenja pijace, interesovanje za izgradnju vjerskog objekta na toj lokaciji izrazili su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. U aprilu ove godine, predstavnici Mitropolije podnijeli su zahtjev Glavnom gradu o ustupanju zemljišta za potrebe izgradnje hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Uz zahtjev, predata je i peticija za izgradnju hrama koju je potpisalo oko 6.500 građana.

Na prostoru gdje se nalazila pijaca, DUP-om „Konik - sanacioni plan“ predviđena je izgradnja vjerskog objekta, što su ranije potvrdili i u Glavnom gradu.

Paroh protojerej Mirčeta Šljivančanin kazao je „Vijestima“ da od Glavnog grada još nisu dobili nikakav odgovor na zahtjev predat prije pola godine, te da nisu upoznati da se na toj lokaciji bilo šta radi.

Na pitanja „Vijesti“, upućena Glavnom gradu o pomenutim radovima saopšteno je da će na ovoj lokaciji biti autoperionica.

Preciziraju da je na osnovu Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji glavnog grada - Podgorice, kao i odluke Odbora direktora preduzeća „Tržnice i pijace“ 30. avgusta ove godine objavljen javni poziv za davanje u zakup zemljišta.

„Na Javni poziv je stigla jedna prijava pa su „Tržnice i pijace“ d.o.o. Podgorica sa odabranim i najpovoljnijim ponuđačem, zaključili ugovor o zakupu kojim će biti precizirani uslovi, kao i sva prava i obaveze ugovornih strana. Odabrani ponuđač je za otpočinjanje radova dužan da resernom sekretrarijatu Glavnog grada dostavi elaborat sa idejnim rješenjem, koji zahtijeva da se izvrši premjer zemljišta radi izdavanja neophodnih dozvola“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada nisu saopštili zašto nijesu odgovorili na zahtjev Mitropolije. Ranije su isticali da su, osim izgradnje hrama, podnijete i druge inicijative.

U Mitropoliji su početak gradnje hrama obilježili sredinom aprila, kada je mitropolit Amfilohije održao liturgiju na ovoj lokaciji.

Bonus video: