Perko dočekao da partnerka stigne iz Afrike

Par bijelih roda je, jedinstven u Crnoj Gori, stigao i ove godine u svoje gnijezdo u Polimskoj ulici u Beranama

11169 pregleda 645 reakcija 25 komentar(a)
Perko i Perka ponovo zajedno, Foto: CZIP
Perko i Perka ponovo zajedno, Foto: CZIP

Par bijelih roda je, na opšte zadovoljstvo Beranaca, stigao i ove godine u svoje gnijezdo, na jednom od stubova gradske rasvjete, u Polimskoj ulici.

Najprije je, prije desetak dana stigao mužjak, zvani Perko, a nedugo potom i ženka Perka, što je sve zabilježeno kamerama koje je ranije postavio Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, kako bi pratio kretanje tog jedinstvenog primjerka para bijelih roda u Crnoj Gori.

Ornitolog Darko Saveljić je objasnio da, po pravilu, mužjak dolazi malo prije ženke kako bi pripremio gnijezdo.

”Prethodnih dana, pored potrage za ribicama, žabicama i drugim zalogajčićima predano je sređivao svoje perje kako bi ostavio što bolji utisak. Iako rode provode čitav život zajedno (monogamni su kao vrsta), pažnja kojom će Perko obasuti svoju draganu ponavlja se iz sezone u sezonu. Nema veze ni to što su proveli sve vrijeme u Africi zajedno, povratak preko Sahare i Jadranskog mora, razbašurio je perje, odvojio ih na kratko, dovoljno da se užele jedno drugom i ponovo rasplamsaju svoju ljubav. Gospođo Perko Rodić, dobrodošla”, piše na stranici Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Perko i Perka ponovo zajedno
Perko i Perka ponovo zajednofoto: Tufik Softić

Par bijelih roda u svom gnijezdu na stubu u prometnoj Polimskoj ulici prvi put su primijećeni u proljeće 2012. godine. Te godine rode su izlegle tri pilića sa kojim su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu.

Saveljić je tada kazao da je zanimljivo da je bijelih roda bilo u svim zemljama u našem okruženju, u Bosni, na Kosovu, u Albanji, u Hrvatksoj, u Srbiji, a kod nas, i pored izvanrednih uslova, nije je bilo dugo vremena. On je dodao da je ta činjenica bila i za strane eksperte vrlo čudna.

On je objasnio i da stanovnici ne treba da ih hrane jer je rijeka u blizini i one same mogu da pronađu dovoljno hrane.

Ornitolozi nemaju odgovor na pitanje zašto je bijela roda, pored idealnih sredina kao što su Skadarsko ili Plavsko jezero, odabrala baš Berane. Oni smatraju da bi bijele rode trebalo da budu veliki događaj za grad, i podsjećaju da se u razvijenim evropskim sredinama prave festivali rode i slavi se njen dolazak.

”U Evropi se izdvajaju milioni eura za njenu zaštitu. U nekim mjestima gdje se uobičajeno gnijezdi prave se i posebni stubovi i pripreme za njen doček. Dolazak bijelih roda je veliki događaj i za Crnu Goru”, smatraju ornitolozi.

Kako dolaze godinama i svaki put svoje gnijezdo dorade, ono je već bilo postalo preteško i opterećivalo električne kablove na kojima se nalaze. Elektroprivreda i Centar za zaštitu ptica su zbog toga prije nekoliko godina napravili posebnu metalnu konstrukciju za gnijezdo, koje može dostići prečnik i do dva metra. Gnijezdo je, kako su to ornitolozi objasnili, napravljeno po svim svjetskim standardima, od metalne konstrukcije i izdignuto iznad električnih kablova, tako da više nema straha da se napravi neki kuršlus.

Rode su i ove godine stigle sa početkom proljeća, odnosno prvih dana aprila, i to jubilarni deseti put za redom. Bijele rode, kako stručnjaci objašnjavaju, žive i do četrdeset godina, što je duplo duže od svih ostalih vrsta roda.

Jedne godine, ili preciznije 2017. stigao je samo mužjak, dok je ženka vjerovatno stradala negdje na putu od Afrike do Crne Gore. Čekajući je uzaludno, mužjaka je uhvatila oštra zima u Beranama, tako da je na kraju i on uginuo. Ovaj par bijelih roda je, međutim, u Beranama izlegao veliki broj pilića, tako da se tradicija nije prekinula, i njihovi potomci i dalje svake godine pohode grad na sjeveru Crne Gore i svoje gnijezdo na stubu za rasvjetu.

Bonus video: