Ni lopovi više nemaju šta da odnesu - nekada simbol Nikšića, danas ruina

U bivšem restoranu Željezare nekada su se spremali obroci za sedam i po hiljada radnika, najavljivano otvaranje vrtića i ambulante, a sada kroz njega duvaju vjetrovi

48452 pregleda 193 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nekada je ovdje kuhinja spremala obroke za sedam i po hiljada radnika, a radilo je pedesetak zaposlenih. Niko iz mjesne zajednice odavde nije otišao ni gladan, ni žedan, a svi radnici Željezare rado se sjećaju restorana. Ovdje su se održavale svadbe, rođendani, skupovi, mala sala je uvijek imala goste. Udavali smo ovdje komšinice i ženili komšije. Danas samo uvijaju ramenima, nepristojno je i ne priliči objektu u kakvom je stanju.

Sa sjetom i tugom tako priča Mirko Mijušković, bivši radnik Željezare “Boris Kidrič”, giganta kojim se ponosio grad, dok pokazuje ruinirani objekat.

Teško je riječima opisati izgled objekta kojim su se nekada ponosili ne samo željezarci, nego i svi Nikšićani. Danas bi se u zdanju koje je promijenilo nekoliko vlasnika i sada pripada Opštini Nikšić, jedino mogli snimati horor filmovi. Čini se da ni lopovi više nemaju šta da odnesu.

restoran Željezare
foto: Svetlana Mandić

”Za ovaj prostor me vežu lijepe uspomene. Nažalost, nije se o njemu vodilo računa, a huligani su ga devastirali. Ne mogu nikoga da optužim, ali svakim danom se sve više ruinira. Apelujemo na gradonačelnika, ako ima sredstava, da ovo upristoji. Bilo je obećanja i od prošle vlasti i od ove, pa apelujem na njih”, kaže Mijušković.

Mirko Mijušković
Mirko Mijuškovićfoto: Svetlana Mandić

Prije dvije godine, tadašnji predsjednik Opštine Veselin Grbović najavio je rekonstrukciju bivšeg Željezarinog restorana i otvaranje ambulante, vrtića, apoteke, kancelarije Mjesne zajednice (MZ) “Humci”…Ostalo je samo na obećanjima, a predsjednik MZ Goran Tomašević smatra da Grbovićevo obećanje nije bilo predizborno, već “ozbiljna priča”.

”Svi koji su tada bili zainteresovani, dolazili su da vide prostor. Bili su oduševljeni i prostorom i lokacijom. Ideja je još 2018. godine potekla od Mjesne zajednice, jer smo smatrali da bi ovaj objekat bio izuzetno koristan za nas, da se ovdje otvori ambulanta, koja nam je prijeko potrebna jer bi podigla sistem zdravstvene zaštite, zatim vrtić, pošta, apoteka i dnevni centar za stare. Projekat postoji”, tvrdi Tomašević koji je od 2011. godine predsjednik MZ koja broji oko osam hiljada stanovnika.

Restoran, koji je smješten u naselju “Budo Tomović”, svojevremeno je pripadao Društvenom standardu koji je bilo dio Željezare. Preduzeće je 2007. godine privatizovala kompanija “Komp komerc”, da bi objekat 2016. ustupila državi kako bi se oslobodila poreskog duga.

”Vlada je objekat ustupila Opštini. Neću nikog da optužujem da li se moglo napraviti, ali bile su najave i skupštinska odluka je donesena tada, kada je preuzeto od države. Svi u mjesnoj zajednici smo bili oduševljeni. Nekada je ovo bio statusni simbol grada. Imam neku nadu da će nova lokalna samouprava ovo zaštititi, a onda i napraviti nešto”, kazao je Tomašević.

Goran Tomašević
Goran Tomaševićfoto: Svetlana Mandić

Opština čeka da se Ministarstvo izjasni oko otvaranja vrtića

Iz Direkcije za imovinu kazali su da je Vlada u aprilu 2018. Opštini bez naknade prenijela pravo raspolaganja, kako na parcelu površine 6.660 metara kvadratnih, tako i na objekat koji se na njoj nalazi, ukupne povšine 1.800 kvadrata, radi izgradnje vrtića, ambulante i mjesne zajednice.

Skupština opština Nikšić je u julu iste godine donijela Odluku o ustupanju na privremeno upravljanje i korišćenje dijela poslovnog objekta u Humcima Ministarstvu prosvjete, uz obavezu da resorno ministarstvo o svom trošku izvrši rekonstrukciju i opremanje prostorija za potrebe proširenja Javne predškolske ustanove (JPU) “Dragan Kovačević”.

restoran Željezare
foto: Svetlana Mandić

”U skladu sa ovom Odlukom pripremljen je nacrt ugovora koji je, preko JPU dostavljen Ministarstvu prosvjete. Ministarstvo, kao ugovorna strana, nikada nije potpisalo dostavljeni im ugovor”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz Direkcije za imovinu.

Kako su kazali, pošto ugovor o međusobnim pravima i obavezama još nije potpisan, a objekat godinama stoji prazan i devastira se, predsjednik opštine Marko Kovačević je Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, uputio zahtjev za izjašnjenje u vezi sa namjerom ulaganja i otvaranja dječjeg vrtića.

restoran Željezare
foto: Svetlana Mandić

”Na zahtjev još nije odgovoreno. Istim zahtjevom Opština je iskazala interesovanje da ukoliko Ministarstvo nema namjeru da u skorije vrijeme pristupi rekonstrukciji i opremanju za proširenje djelatnosti JPU, pokrene proceduru i samostalno ili u eventualnoj saradnji sa drugim investitorima, stavi u funkciju objekat, kako bi se zaštitio od daljeg propadanja”, navodi se u odgovoru.

Podsjećaju da se na objektu desila provala, da je slučaj prijavljen policiji i da je postupak u toku.

Bonus video: