Specijalni tužioci preuzeli slučaj?

Iz barskog tužilaštva kazali da im Ministarstvo zdravlja nije dostavilo spise o navodnim nezakonitostima u lokalnom Domu zdravlja

7647 pregleda 0 komentar(a)
Direktor tvrdi da je Komisija nezakonito i suprotno procedurama ušla u tu ustanovu, Foto: Dom zdravlja Bar
Direktor tvrdi da je Komisija nezakonito i suprotno procedurama ušla u tu ustanovu, Foto: Dom zdravlja Bar

Osnovno državno tužilaštvo Bar do četvrtka nije dobilo krivničnu prijavu, niti bilo kakvo obavještenje o navodnim nezakonitostima u barskom domu zdravlja, iako su iz Ministarstva zdravlja dan ranije saopštili da su bez odlaganja informisali tu instituciju o mogućim ozbiljnim nepravilnostima u poslovanju.

”Osnovno državno tužilaštvo u Baru do ovog momenta još uvijek nije dobilo krivičnu prijavu od stane Ministarstva zdravlja vezano za navodne nezakonitosti u Domu zdravlja Bar, niti bilo kakvo obavještenje o događaju od strane nadležnog ministarstva”, odgovorio je u četvrtak “Vijestima” rukovodilac ODT Radovan Đurišić.

Iz Ministarstva zdravlja su u srijedu saopštili da je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova uočila moguće ozbiljne nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja Bar, o čemu je, tvrde, bez odlaganja informisala i ODT u Baru.

”Shodno svojim ovlašćenjima, Ministarstvo zdravlja je preduzelo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice, a odgovorna lica bila eventualno adekvatno sankcionisana”, kazali su iz resora Jelene Borovinić Bojović.

Dan kasnije, iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su kazali da je “istraga o predmetnom slučaju u toku pred Specijalnim državnim tužilaštvom”.

Upitani šta je pokazao izvještaj Komisije za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, rekli su da “neće narušavati istražni postupak koji je sada pred nadležnim institucijama niti na bilo koji način ometati tok istražnih radnji”.

Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja navodno je utvrdila veće nepravilnosti u prethodnom periodu u barskom Domu zdravlja na čijem je čelu Vuk Vujović, a između ostalog, i da je direktor koristio svoju poziciju da bi činio usluge prijateljima, navodno na štetu te zdravstvene ustanove.

”Vijesti” nezvanično saznaju da je komisija navodno otkrila sporne poslove u vezi i sa popravkom medicinskih aparata, ali i pojedine potpisane račune koji nijesu odgovarali realnom finansijskom stanju.

Vujović je “Vijestima” kazao da je “Komisija, bez zakonskog utemeljenja i kompetencija, pokušala da dižući medijsku pompu, a prije zvaničnog izvještaja, ugrozi njegov lični ugled, profesionalni integritet”.

On tvrdi da “nije prvi put da dr Slađana Ćorić, koja je pukim slučajem dobila poziciju generalne direktorke za zdravstvenu zaštitu pokušava da nezasluženo, dizanjem medijske hajke dođe na mjesto direktora Doma zdravlja Bar”.

”Ovaj put na način što je formirala Komisiju za kontrolu kvaliteta suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, za pravnika imenujući službenika na probnom radu, i nenajavljeno, suprotno procedurama izvšila ‘upad’ u prostorije Doma zdravlja”, kazao je Vujović.

Povezani članci

07. April 2022.

Ministarstvo proslijedilo Vujovića tužiocima

On tvrdi da Ćorić, na ovaj način, pokušava da dođe na direktorsko mjesto direktora barskog Doma zdravlja, “insinuirajući na moguće nepravilnosti u radu ustanove, na čijem sam čelu tek pet mjeseci, a u kom sam periodu uradio puno stvari kako ih bih unaprijedio kontorlu kvaliteta i transprentnost podigao na maksimalni nivo”.

Komisije Ministarstva zdravlja su tokom prošle godine utvrdile nepravilnosti i kod prethodnih rukovodilaca barskog doma zdravlja, a koji se odnose na trošenje novca, kao i kršenje zabrane zapošljavanja novih radnika uoči parlamentarnih izbora 2020. godine.

Bonus video: