Blokiran račun Srednje stručne škole u Pljevljima zbog duga Ministarstva prosvjete

Vršilac dužnosti direktora Srednje stručne škole Bojan Strunjaš kaže da dio poreskog duga od 79.731, eura potiče iz perioda prije 2010. godine, dok je dug od 154.239 eura napravljen u periodu od 2019. godine

15384 pregleda 67 reakcija 4 komentar(a)
Srednja stručna škola, Foto: Goran Malidžan
Srednja stručna škola, Foto: Goran Malidžan

Područna jedinica Uprave prihoda i carina u Pljevjima blokirala je račun Srednje stručne škole na iznos od 66.850 eura, zbog duga Ministarstva prosvjete po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja.

Ukupan poreski dug Srednje stručne škole iznosi 233.970 eura.

Vršilac dužnosti direktora Srednje stručne škole Bojan Strunjaš kaže da dio poreskog duga od 79.731, eura potiče iz perioda prije 2010. godine, dok je dug od 154.239 eura napravljen u periodu od 2019. godine, od kada resorno ministarstvo ne uplaćuje poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih u Centru za obuku, koji je jedna od organizacionih jedinica Srednje stručne škole.

Strunjaš kaže da zajedno sa Ministarstvom prosvjete, rade na rješavanja ovog problema.

Tvrdi da je dug nastao kao posledica javašluka prethodnoh školskih uprava i inertnosti resornog ministarstva u proteklih 15 godina, te da se problem mora sistemski riješiti u korist zaposlenih i, na prvom mjestu, učenika.

Strunjaš kaže da blokada računa dovela u pitanje poslovanje Centra za obuku, kao i izvođenje praktične nastave za blizu 700 učenika, što ugrožava cjelokupan nastavni proces Srednje stručne škole u Pljevljima.

“Po Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, član 136, Ministarstvo prosvete je dužno uplaćivati svim zaposlenim bruto plate i ostala lična primanja. Zakon o srednjem stručnom obrazovanju prepoznaje radnike Centra za obuku kao saradnike u nastavi. Po Zakonu o budžetu, članom 7, predviđeno je da potrošačke jedinice javne ustanove koje se finansiraju iz budžeta, a koje ostvaruju sopstvene prihode vršenjem sopstvene djelatnosti ili pružanjem usluga mogu koristiti sopstvene prihode za finansiranje tekućih i kapitalnih izdataka, ali samo do visine njihovih ostvarenja”, rekao je Strunjaš.

Kazao je da je Centar za obuku (nekadašnju Đačku zadrugu) koji je dio Srednje stručne škole, nova školska uprava je zatekla pred zatvaranjem, sa dugom od preko 300.000 eura. Za kratko vrijeme Centar je oporavljen i počeo je raditi u punom kapacitetu.

Bonus video: