Poslanici i partije osudili neprimjereno ponašanje prema ekipi Gradske TV

Vuksanović Stanković poručila da je u pitanju "primitivizam i vulgarizam na djelu"

8177 pregleda 14 komentar(a)
Incident se desio dok je ekipa snimala kamenolom Platac, Foto: Privatna arhiva
Incident se desio dok je ekipa snimala kamenolom Platac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.04.2022. 13:46h

Više poslanika i partija osudilo je vrijeđanje i neprimjereno ponašanje prema ekipi podgoričke Gradske RTV od strane sina i braće predsjednika Opštine Budva Marka Carevića tokom jučerašnjeg snimanja kamenoloma Platac.

Vuksanović Stanković: Primitivizam i vulgarizam na djelu

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je ovo "primitivizam i vulgarizam na djelu".

"Ništa novo od ove kleronacionalističke vlasti. Nadležni državni organi da stanu na put svakom obliku nasilja. Policija i tužilaštvo, ima li vas? Zaštiti novinare i novinarsku profesiju. Puna podrška Gradskoj RTV", napisala je na Tviteru.

Mugoša: Očekujem efikasnu reakciju nadležnih

Potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik ove partije Boris Mugoša osudio je na tviteru ovaj događaj.

"Najoštrije osudjujem maltretiranje novinarske ekipe Gradske TV i očekujem efikasnu reakciju nadležnih državnih organa".

LP: Slučaj tretirati i kao napad na ženu, ne samo novinara na zadatku na državnoj, uzurpiranoj zemlji

Iz Liberalne partije zahtijevaju utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje počinilaca.

"Vinovnici moraju biti kažnjeni zbog agresivnog verbalnog a umalo i fizičkog napada i iznesenih prijetnji na račun novinara koji su radili svoj posao. Dodatno ovaj slučaj mora biti tretiran i procesuiran i kao napad na ženu a ne samo kao napad na novinara na zadatku na državnoj zemlji koju je predsjednik Opštine Budva Carević uzurpirao. Tražimo od odlazećeg ministra policije i novopostavljenig SDT da hitno reaguju i ispitaju, ne samo ovaj napad, već i uzurpiranja državne zemlje i nelegalnu gradnju koju je predsjednik Opštine Budva sproveo na teritoriji koja je veća nego pojedini gradovi u Crnoj Gori", piše u saopštenju LP.

Dodaju da je "uznemirujuće gledati visoke funkcionere kako, sa svojim najbližima, kidišu na novinarku, jednu ženu koja vrši svoj radni zadatak i informiše javnost o bezakonju".

"Na kraju, šta možemo očekivati od onih koji su ostali upamćeni po blokiranju sopstvenog grad a na čijem su čelu ili angažovanju sopstvene mehanizacije i uništavanju automobila mirno okupljenih građana na Cetinju 5. Septembra, kada su čistili put za trupe koje su trebale da pokore prijestonicu Crne Gore", poručili su iz LP.

Mitrović: Žene kao pokretači društvenog progresa imaju našu punu podršku

Predsjednica Asocijacije žena DPS Budva Dragana Mitrović osudila je napad na novinarsku ekipu Gradske RTV.

“Mediji se smatraju najvažnijim oruđem društva u modernim vremenima, jer imaju moć da masovnom komunikacijom dopru do velike publike. Žene novinarke imaju dugu istoriju u novinarskoj profesiji, a dopisnice su rizikovale svoje živote da bi izvještavale o vijestima najmanje od 1849. godine, kada je Margaret Fuler izvještavala o invaziji na Rim od strane francuskih snaga Luja-Napoleona. Širom svijeta, žene reporterke pokrivaju najbitnije i najizazovnije priče dana – i stavljaju na kocku svoju ličnu bezbjednost da bi detaljno opisale korupciju, društveno-ekonomske podjele, politiku i rat”, navela je Mitrović u saopštenju i dodala:

“Nedopustivo je da se priča novinarke Gradske RTV o divljoj deponiji u Grblju koju je na javnoj površini napravila firma 'Carinvest' u vlasništvu Marka Bata Carevića, pretvori u brutalan napad na nju od strane sina i braće aktuelnog predsjednika Opštine.Tradicionalno su nas učili da budemo konkurentni jedni drugima, zbog oskudice poslova koje su nas pratile kroz prošlost. Međutim, jasno je da strategija konkurencije ne funkcioniše u praksi, jer nam nije dala rezultate kakve smo očekivali. Zato ćemo kanalisanjem moći saradnje promijeniti jednačinu koja nam je nametnuta i uz to mnogo više uživati u onome što radimo i čime se bavimo”, kazala je Mitrović.

Žene imaju pravo, dodaje, da budu zaštićene od nasilja, uznemiravanja i diskriminacije, a uklanjanje barijera nesigurnog okruženja može pomoći ženama da ispune svoj potencijal kao pojedinci koji doprinose zajednici.

“Najgora stvar koju možemo da uradimo kao žene je da se ne zalažemo jedna za drugu. To je nešto što moramo da praktikujemo svaki dan, bez obzira gdje smo i šta radimo – žene se zalažu za druge žene, birajući da se međusobno štite. AŽ DPS Budva će uvijek davati nesebičnu podršku ženi kao pokretaču društvenog progresa i nastojaćemo da poništimo negativnu praksu koja je u Crnoj Gori uspostavljena u posljednjih godinu i po otkad se žene u svim profesijama, a najviše u politici, vrijeđaju na najprizemniji način što nikom ne može služiti na ponos i čast.Zaštititi ženu naša je obaveza, a Demokratska partija socijalista će ostati na putu izvornih i tradicionalnih vrijednosti na kojima su stasavale i odrastale generacije naših predaka! Za društvo građana, slobode i znanja! Za slobodne žene, za našu lijepu Budvu i Crnu Goru!”, zaključuje Mitrović.

Nikolić: Hoce li nadležni reagovati ili je Carevićima sve dozvoljeno?

Portparol DPS i poslanik Miloš Nikolić naveo je da je Carević "objedinio lokalnu izvršnu i svjetovnu vlast, zajedno sa porodicom okupirao i zaposjeo državnu imovinu, iskazuje pretenzije da se Boka prisajedini Srbiji, Budvu blokirao i doveo je do prinudne uprave, sa pozicije predsjednika opštine prekršio brojne propise i zakone,… … a danas i njegova braća sramno napala i vrijeđala novinare Gradske TV. Hoće li nadležni konačno reagovati ili je Carevićima zaista sve dozvoljeno", pitao je Nikolić.

URA: Svaki napad na medije je napad na civilizacijske vrijednosti kojim težimo

Građanski pokret URA pozvao je MUP i Upravu policije da što hitnije reaguju u okviru svojih nadležnosti i "sprovedu radnje radi rasvjetljavanja slučaja oko napada na ekipu Gradske RTV u toku radnog zadatka".

"Sloboda medija je osnovni postulat demokratskog i evropskog društva i svaki nasrtaj i napad na medije je nasrtaj na civilizacijske vrijednosti kojima Crna Gora i u potpunosti teži. Uređivačke politike medija nam se mogu ili ne mogu sviđati, ali nasilje i nasrtaji na medijske kuće su neprihvatljivi i očekujemo oštro sankcionisanje svih onih koji posegnu za takvim stvarima", naveli su iz Ure na Tviteru.

Bonus video: