Sindikat medija i NVO "35mm" osudili napad na ekipu Gradske RTV

Svim novinarima mora biti omogućeno da slobodno izvještavaju, a nadležni moraju zaustaviti i kazniti bilo koji vid pritiska, od koga god da dolazi, poručuju iz Sindikata medija Crne Gore

1253 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat medija Crne Gore i nevladina organizacija "35mm" osudili su napad na novinarsku ekipu podgoričke Gradske RTV juče u blizini kamenoloma Platac.

Iz Gradske RTV prethodno su saopštili da je najbliža rodbina predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića "brutalno napala ekipu" te televizije prilikom obavljanja novinarskog zadatka.

Sindikat medija pozvao je nadležne organe da identifikuju i procesuiraju vinovnike tog incidenta.

"Vrijeđanje i maltretiranje novinara/ki s ciljem da se spriječi izvještavanje je neprihvatljivo i ovo je samo još jedan u nizu ovakvih slučajeva u posljednje vrijeme u Crnoj Gori. Na meti su novinari/ke i medijski radnici/ce iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama. Neslaganje sa izvještavanjem ili uređivačkom politikom ne može biti alibi za ovakve i slične napade. Zbog toga Sindikat medija još jednom ponavlja da svim novinarima/kama mora biti omogućeno da slobodno izvještavaju i da nadležni moraju zaustaviti i kazniti bilo koji vid pritiska, od koga god da dolazi", saopštili su iz Sindikata medija.

Podsjećaju da su krajem prošle godine usvojene i izmjene Krivičnog zakonika u cilju jače krivično-pravne zaštite novinara/ki i tokom obavljanja novinarskih zadataka. "Stoga se nadamo da će ovakvih slučajeva biti manje, ali i apelujemo na nadležne organe da svaki slučaj ozbiljno shvate i dovedu do kraja", zaključuju.

Iz NVO “35mm” su takođe kazali kako očekuju da nadležni reaguju kako bi zaštitili novinare od "svakog oblika divljaštva, primitivizma i neprimjerenog ponašanja", naročito tokom obavljanja radnog zadatka.

"Zbog činjenice da su nakon brojnih napada, sigurnost i dostojanstvo medijskih radnika/ca spušteni na najniži mogući nivo, apelujemo na donosioce odluka da što prije novinarkama i novinarima u Crnoj Gori omoguće da svoj posao obavljaju bez straha da će zbog onog o čemu izvještavaju postati legitimna meta neistomišljenika. Nadležni organi moralo bi hitno i odlučno da reaguju kako bi počinioci ovog i prethodnih napada bili adekvatno sankcionisani, te da tako pošalju poruku javnosti da svi koji prijete, napadaju i ugrožavaju živote novinarki, novinara, te uništavaju imovinu medija, neće proći nekažnjeno", zaključuju iz NVO "35mm".

Bonus video: