Đukanović: Osnažiti socijalnu inkluziju romske i egipćanske populacije u oblasti obrazovanja

On je zahvalio humanitarnoj organizaciji Help na važnoj misiji koju ostvaruju u Crnoj Gori duže od dvije decenije, kako na humanitarnom, tako i na planu emancipacije ukupnog društva kada je riječ o uključivanju Roma i Egipćana u društvene procese

1778 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

U Crnoj Gori je važno osnažiti socijalnu inkluziju romske i egipćanske populacije u oblasti obrazovanja, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je primio regionalnog koordinatora njemačke humanitarne organizacije Help Klausa Moka i medijatore u programu namijenjenom socijalnoj inkluziji romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da je zadovoljan susretom povodom nedavno obilježenog Svjetskog dana Roma, što je, kako se navodi, prilika da se skrene pažnja društva na potrebu afirmacije zajednice Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

On je zahvalio humanitarnoj organizaciji Help na važnoj misiji koju ostvaruju u Crnoj Gori duže od dvije decenije, kako na humanitarnom, tako i na planu emancipacije ukupnog društva kada je riječ o uključivanju Roma i Egipćana u društvene procese.

Milo Đukanović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

„U tom smislu posebno je važno osnažiti inkluziju u oblasti obrazovanja“, rekao je Đukanović.

On je, kako je saopšteno, istakao da je pozitivno to što je u proteklih nekoliko decenija skrenuta pažnja na ta pitanja, kao i da se prepoznaju rezultati, ali i jasnije uočavaju potrebe koje pripadaju odgovornom društvu.

Mok je zahvalio za prijem, koji, kako se navodi, vide kao znak podrške organizaciji, medijatorima i ukupnoj romskoj zajednici.

On je Đukanoviću predstavio dosadašnje rezultate i aktuelni program obuke medijatora u cilju uključivanja u rad institucija na lokalnom nivou u oblasti zapošljavanja, socijalne zaštite i zdravlja.

Medijatori Šejla Pepić, Denison Beriša, Minira Delija, Nardi Ahmetović, Dejvid Sejdović i Enis Eminović, zahvalili su u ime zajednice za dosadašnju podršku i iskazali potrebu da takvi programi budu prioritet državne politike u toj oblasti.

„Đukanović je izrazio spremnost za punu afirmaciju akcija koje za cilj imaju savladavanje zaostajanja zajednice u odnosu na društvena kretanja i snaže građanski i multietnički identitet Crne Gore, što će biti konkretizovano i kroz njegovo obraćanje nadležnim institucijama izvršne vlasti“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: