"potrebno adekvatno organizovati poslove selektivnog sakupljanja otpada”

"Efikasnije upravljanje otpadom za 11 crnogorskih opština"

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su kazali da su, uz finansijsku podršku Delegacije EU od 430 hiljada eura, sve crnogorske opštine dobile 1.247 kontejnera, dok je za 11 opština obezbijeđeno i 11 presa za baliranje selektivno odvojenih reciklabilnih komponenti otpada

2151 pregleda 0 komentar(a)
Sa doniranja, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Sa doniranja, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori donirala je opremu za efikasnije upravljanje otpadom za 11 crnogorskih opština, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Iz Ministarstva su kazali da su, uz finansijsku podršku Delegacije EU od 430 hiljada eura, sve crnogorske opštine dobile 1.247 kontejnera, dok je za 11 opština obezbijeđeno i 11 presa za baliranje selektivno odvojenih reciklabilnih komponenti otpada.

“Da bismo ostvarili vrlo zahtjevne ciljeve iz Poglavlja 27, potrebno je prije svega adekvatno organizovati poslove selektivnog sakupljanja otpada”, rekli su iz Ministarstva.

Direktorica Direktorata za projekte u Ministarstvu Marina Izgarević Pavićević poručila je da je potrebno da jedinice lokalne samouprave, a posebno komunalna preduzeća, ulože još više kreativnosti, napora i truda, kako bi se postigli efekti.

“Prema informacijama koje imamo sa terena, raduje činjenica da komunalna preduzeća, kao naši važni partneri u čitavom ovo procesu, rade na promjeni navika pojedinaca', naglasila je Pavićević.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU Audrone Urbonaviciute, navela je da je upravljanje otpadom jedna od najsloženijih i najizazovnijih oblasti procesa pristupanja Uniji.

“Očekujemo da će Crna Gora na najbolji način iskoristiti pomoć EU i preduzeti ozbiljne korake ka standardima i ciljevima EU koji su definisani u procesu pristupanja,” saopštila je Urbonaviciute.

Kako se navodi u saopštenju, pomoćnik direktora Uprave javnih radova, Predrag Radulović naveo je da taj projekat polako ali sigurno postavlja Crnu Goru rame uz rame sa državama EU.

Direktor Komunalnog preduzeća u Kolašinu Milivoje Bulatović zahvalio je Ministarstvu i Delegaciji EU na toj donaciji, posebno imajući u vidu da Opština Kolašin od 2011. nije dobila odgovarajuću komunalnu opremu koju nije mogla iz obezbijediti svog budžeta.

Iz Ministarstva su poručili da očekuju da će i buduća saradnja sa Delegacijom EU, kao i sa svim relevantnim državnim i lokalnim institucijama, biti uspješna poput tog projekta, kao i da će Crna Gora u što kraćem roku uspjeti da ispuni sve obaveze iz Poglavlja 27.