"RAMADE" PRIJE AFERE RAMADA BIVŠEG DIREKTORA DIREKCIJE ZA ŽELJEZNICU NEBOJŠE OBRADOVIĆA

Obradović državnim novcem plaćao kazne i ručkove

I dok vršilac dužnosti direktora Uprave za željeznice Želimir Radinović tvrdi da je nakon provjere dijela dokumentacije utvrđeno da je zloupotrijebljen državni novac, Obradović kaže da ne vjeruje da je nešto radio nezakonito

53471 pregleda 29 reakcija 15 komentar(a)
Ako misle da nešto nije u skladu sa zakonom, neka rade što misle da treba: Obradović, Foto: Luka Zeković
Ako misle da nešto nije u skladu sa zakonom, neka rade što misle da treba: Obradović, Foto: Luka Zeković

Nekadašnji direktor Direkcije za željeznice i osuđeni u slučaju “Ramada” Nebojša Obradović državnim novcem je plaćao saobraćajne prekršaje, privatne ručkove i farbanje službenog vozila koje, navodno, nikada nije havarisano.

To je, između ostalog, utvrdila komisija za ispitivanje finansijskih tokova i plaćanja u sadašnjoj Upravi za željeznice.

I dok vršilac dužnosti direktora Uprave za željeznice Želimir Radinović tvrdi da je nakon provjere dijela dokumentacije utvrđeno da je zloupotrijebljen državni novac, Obradović kaže da ne vjeruje da je nešto radio nezakonito.

”Ako misle da nešto nije u skladu sa zakonom, neka rade što misle da treba”, rekao je Obradović juče “Vijestima”.

foto: borispejovic@gmail.com

Radinović ističe da je otkriven samo “vrh ledenog brijega”, jer “češljaju” dokumentaciju od 2012. godine, kada su se, kako tvrdi, i desili pomenuti slučajevi zloupotrebe.

”Dokumentaciju provjeravamo, ima tu dosta posla, ali evidentno je da ima mnogo zloupotreba. I prije ‘Ramade’ smo imali ‘ramade’”, kazao je Radinović za “Vijesti”.

Komisija je nedavno osnovana, a ima tadatak da provjeri finansije nekadašnje Direkcije u periodi od 2012. do 31. decembra prošle godine.

On tvrdi da dokumentacija pokazuje da je Obradović odobrio da se plati kazna od 15 eura, koja mu je napisana 2012. godine jer je vozio bez vezanog sigurnosnog pojasa. Navodi i da je novcem građana te godine plaćeno još nekoliko kazni napisanih Obradoviću zbog istog saobraćajnog prekršaja.

Prema dokumentaciji, državnim novcem je plaćena i kazna od 20 eura zbog razgovora telefonom tokom vožnje.

Komisija je utvrdila da je Obradović u više navrata te godine novcem preduzeća plaćao račune u jednom podgoričkom restoranu - uglavnom ručak za dvoje. Naručivana su dva bifteka, koka-kola, cijeđena pomorandža...

Radinović navodi da je to podvedeno pod stavkom - reprezentacija, ali da nije napisano obrazloženje.

”Nema podataka ko je bio na tim ručkovima, odnosno nema obrazloženja zašto je taj novac potrošen”, pojasnio je on.

Navodi da su pojedini računi iznosili 38,46, 53, pa i 115 eura, i da je sve plaćeno iz državnog trezora, na osnovu odobrenja koje je potpisao Obradović.

Obradović je tada bio kadar Socijaldemokratske partije (SDP), da bi, nakon “cijepanja” partije, prešao u Socijaldemokrate (SD).

Prema dokumentaciji, u julu 2012. godine za farbanje prednjeg desnog blatobrana i dvoje desnih vrata na službenom vozilu, registarskih tablica PG MN 530, izdvojeno 400 eura. Komisija je, međutim, utvrdila da taj automobil nikada nije bilo havarisan.

Obradovića je Viši sud u Podgorici u maju 2017. osudio na tri mjeseca zatvora, jer je novcem Direkcije za željeznice platio skup SD-a u hotelu “Ramada”, čime je oštetio državni budžet za oko 950 eura.

Apelacioni sud u januaru 2018. odlučio je da Obradović ne ide iza rešetaka, ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Tadašnji poslanik Mladen Bojanić, a sadašnji ministar kapitalnih investicija, prije četiri godine je objelodanio da je Direkcija za željeznicu platila račun za konvenciju SD-a u hotelu “Ramada”, po kojem je afera i dobila ime.

Hapšenje Obradovića uslijedilo je nakon što je Specijalnom državnom tužilaštvu, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za sprečavanje korupcije Bojanić dostavio dokumenta koja ukazuju na zloupotrebe.

Na slučaj zloupotrebe uputila ga je tadašnja menadžerka hotela “Ramada” Patricija Pobrić, koja je kao uzbunjivačica platila i najveću cijenu u aferi - uprava hotela odlučila je da joj ne produži ugovor. To je podržao i sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, tada premijer, koji je rekao da bi to isto “uradio svaki poslodavac na svijetu”.

Agencija za sprečavanje korupcije nije zaštitila Patriciju Pobrić, smatrajući da ne ispunjava uslove da bi bila proglašena zviždačem, ili s njim povezanim licem...

U aferi “Ramada” osuđena je i Kimeta Merulić na pet mjeseci uslovno, zajedno sa funkcionerom SD-a Emilom Durumbašićem i direktorom i službenicima Uprave, Jugoslavom Becićem, Milanom Bankovićem i Miroslavom Kukavičićem i službenicom Ministarstva saobraćaja Tanjom Dašić.

Utvrđeno je da su oni u septembru 2016. kao svjedoci dali lažan iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu, a potom isto uradili tri mjeseca kasnije u Višem sudu kao svjedoci u postupku koji se zbog zloupotrebe službenog položaja vodio protiv Obradovića.

U obrazloženju presude se navodi da su svjedočili “pri­stra­sno i sra­ču­na­to na po­ma­ga­nje okri­vlje­nom”, uključujućo i bivšeg predsjednika SD-a Ivana Brajovića koji, za rauliku od njih, nije osuđen.

U “Ramadi” su održana dva skupa SD-a - 22. jula 2015. i 14. januara 2016.

Brajović je u to vrijeme bio ministar saobraćaja i potpisao je dokument kojim je plaćen skup SD-a sa računa Direkcije za željeznice.