Radončići u dimu i vlazi žive sa trogodišnjim sinom

Mladi bračni par iz Bijelog Polja bez primanja, ne mogu da nađu posao, a žive u memli, bez električnog šporeta, sudopere, mašine za veš, sa dugom od 1.200 eura za struju i vodu

10366 pregleda 37 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Mladi bračni, Melisa i Kenan Radončić, iz bjelopoljskog naselja Zaimovića livade, žive bez elementarnih uslova za život. Imaju trogodišnjeg sina, a Melisa je trenutno u drugom stanju.

Rođaka Raba Lukač ispričala je da je Kenan poslije smrti majke prije više godina živio kod njene sestre, kod nje stasao i oženio se, nakon čega je prešao u porodičnu kuću koja je veoma lošem stanju.

”Znam da ima sve gore od goreg, ali i ovo je strašno, i najgora je nemaština. Oni nisu nikom pričali o svojoj muci, dok slučajno nisam pošla da ih obiđem. Nisu imali hrabrosti da se nekom požale”, kazala je Raba Lukač.

Dvadesetšestogodišnji Kenan priča da mu je najteže što ne može da nađe neki stalni posao, da radi za dnevnicu god šta nađe, ali da to nije dovoljno ni da prežive.

Melisa i Kenan Radončić
Melisa i Kenan Radončićfoto: Jadranka Ćetković

Teško je i zamisliti kako ovaj mladi par sa djetetom živi bez frižidera, električnog šporeta, sudopere, mašine za veš, sa dugom od 1.200 eura za struju i vodu. Sve pokućstvo je začađilo i ovlažilo, i sve propada.

Crni i počađavjeli zidovi i miris dima koji se osjeća na sve strane svjedoče o mukama sa kojima se suočava mlada trudnica, na rubu snage. Na većinu pitanja nemoćno sliježe ramenima. Pored kreveta se nalaze vrata koja vode na terasu, gdje širi veš.

Zbog stolarije koja je propala, preko većeg dijela vrata su zakucali daske, jer je, kako objašnjava, previše duvalo sa svih strana.

”Cijelu zimu moramo da ložimo jer je bilo prehladno, ali improvizovani dimnjak previše puši, zbog čega se stalno vraća dim. Kad se previše nakupimo dima, ja i dijete odemo u drugu sobu i smrzavamo se”, priča Melisa.

Kenan kaže da je na sve načine pokušavao da nađe neki posao, ali da nije imao uspjeha, jer svugdje treba veza.

”Najviše smo brinuli kako da prehranimo dijete, a od nedavno strahujem za Melisu. U takvim okolnostima smo prebolovali koronu, od čega smo se sporo oporavljali. U uslovima vlage, memle i stalnog dima i dijete se često prehlađuje. I to nešto što zaradim, jedva je da se prehranimo”, kazao je Kenan, pojašnjavajući da se ne libi nikakvog posla, samo da svojoj porodici obezbijedi uslove za život.

Svi ljudi dobre volje koji mogu da pomognu mladom bračnom paru da obezbijede osnovne prostorne uslove za normalan boravak, mogu to da da učine uplatom na ime Kenan Radončić, na žiro račin kod Hipotekarne banke 520032000008414777.

Bonus video: