Taksisti blokirali dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici (VIDEO)

Protestna kolona je krenula u 11 sati od Bulevara Šarla de Gola kod Novog duvanskog kombinata

22426 pregleda 79 reakcija 16 komentar(a)
Sa okupljanja taksista, Foto: Ivan Ivanović
Sa okupljanja taksista, Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 12.04.2022. 12:33h

Grupa taksista blokirala je danas dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Oni su se sa automobilima u znak protesta okupili ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Protestna kolona je krenula u 11 sati od Bulevara Šarla de Gola kod Novog duvanskog kombinata.

Vlada je ranije utvrdila amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim se daje mogućnost ostvarivanja prava na povraćaj dijela plaćene akcize prilikom nabavke gasnih ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, za taksi prevoznike.

Predviđeno je da je pravo na povraćaj dijela plaćene akcize za tu djelatnost moguće ostvariti u iznosu do sedam odsto ostvarenog prometa, koliko imaju autobuski prevoznici.

Da bi taj zahtjev bio usvojen mora prođi Skupštinu, u čijoj proceduri se od 4. marta nalazi predlog izmjene Zakona o akcizama koji je predložila Vlada, a koji omogućuje i da se akcize na gorivo smanje za 40 odsto. Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio je jednoglasno u načelu taj predlog Vlade, ali je i dalje neizvjesno kada će ga parlament usvojiti, jer se nalazi u političkoj blokadi.

Predsjednik sindikata Borislav Pavlović na protestu je kazao da su njihovi problemi počeli zajedno sa pojavom koronavirusa, te divljanjem cijena naftnih derivata.

Borislav Pavlović
foto: Ivan Ivanović

"Skupština je ostala nijema na naše problema i mi smo danas bili primorani da izađemo na ulice da ih podsjetimo da smo dio ove države", rekao je Pavlović. On je na naveo da su od kolegijuma predsjednika Skupštine tražili da ih prime na sastanak, ali da odgovor nisu dobili.

On je ponovio da je tokom proteklih 15 mjeseci Vlada diskriminisala auto-taksi preduzetnike i ugasila više od 600 radnih mjesta.

Bonus video: