Izvještaj Sudskog savjeta: Prošle godine konstatovan prestanak funkcije za 54 sudija

Komisiji za Etički kodeks sudija podnijeto je prošle godine 14 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa od sudija i četiri zahtjeva za davanje mišljenja

1037 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Sudskog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Sudskog savjeta, Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori je prošle godine konstatovan prestanak sudijske funkcije za 54 sudija, navodi se u Godišnjem Izvještaju Sudskog savjeta.

Saopšteno je da je funkcija prestala za 25 sudija na lični zahtjev, šest zbog sticanja uslova na starosnu penziju i 22 po sili Ustava.

Prema podacima Sudskog savjeta, jedan sudija je preminuo prošle godine.

Kako se navodi, vođena su četiri postupka po predlozima za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija.

"U jednom predmetu je utvrđena disciplinska odgovornost i izrečena kazna umanjenja zarade od 40 odsto u trajanju od četiri mjeseca. U tri postupka je odbijen predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti", kaže se u Godišnjem izvještaju dostavljenom crnogorskom parlamentu.

Komisiji za Etički kodeks sudija podnijeto je prošle godine 14 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa od sudija i četiri zahtjeva za davanje mišljenja.

Komisija je razmatrala devet inicijativa i tri zahtjeva, dok će se u preostalih šest predmeta, kako se navodi, postupak nastaviti nakon izbora novog člana Komisije.

Navodi se da je, postupajući po devet inicijativa, Komisija našla da sudije protiv kojih su inicijative podnesene nijesu počinile povrede Kodeksa sudijske etike.

"U dva predmetu je dala mišljenje da postupanje sudije ne predstavlja povredu Etičkog kodeksa sudija, dok se u jednom predmetu za davanje mišljenja, Komisija oglasila nenadležnom za postupanje", navode iz Sudskog savjeta.

Precizira se da je jedan zahtjev za davanje mišljenja ostao neriješen.

Sudskom savjetu su prošle godine podnijete 123 pritužbe na rad sudova i sudija. Iz 2020. godine,kako se navodi, prenijeto je 58 pritužbi.

"Ukupno je riješeno 58 pritužbi iz 2020. i 94 pritužbe iz 2021. godine, dok je neriješeno ostalo 29 pritužbi", kaže se u Izvještaju.