Kolašinski osnovci uživali u igrama kulturno umjetničkih društava

“Bogatsvo naših raznolikosti je ono što nas spaja i što je naše bogaststvo, a nikako kamen spoticanja i izvor podjela"

4032 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

"Kultura nas spaja" naziv je manifestacije, u okviru koje su se danas, kolašinskim osnovcima predstavili kulturno umjetnička društva "Mirko Srzentić", "Mijat Mašković", "Volođa", te pjevači Nezo Haverić i Petar Bulatović.

Koncert, koji je napunio salu Centra za kulturu, dio je projekta koji je finansijski podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

"Cilj na je doprinesemo razvoju međukulturalne saradnje i smanjenju etničke distance u društvu Crne Gore. U fokusu kulturno-umjetničke manifestacije u Kolašinu bila je promociju folklora i istorijskog nasljeđa, kao važnih komponenti za očuvanje i promociju nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Projekat je usmjeren i na ostale građane Crne Gore. Na taj način oni će imati priliku da svjedoče raznolikosti folklornog nasljeđa, kao simbola zajedništva i pripadnosti predstavnika nacionalnih manjina državi Crnoj Gori", objašnjava koordinator projekta Ninoslav Milić.

Poseban fokus, kaže on, stavljen je na djecu školskog uzrasta iz opština sa sjevera. Oni će, očekuju Milić, na taj način spoznati značaj kulture za spajanje ljudi u lokalnim sredinama.

“Bogatsvo naših raznolikosti je ono što nas spaja i što je naše bogaststvo, a nikako kamen spoticanja i izvor podjela. Kroz kulturu to je najočiglednije i to to je poruka koju šaljemo publici. Kolašinska djeca su to, danas, siguran sam, shvatila na pravi način. Njihova rekacija na ono što su vidjeli i čuli na sceni bila je čudesna. Zahvalni smo i Opštini Kolašin I Centru za kulturu zbog razumijevanja za našu ideju”, kazao je koordinator projekta “Kultura nas spaja”.

Bonus video: