Ulica nije dom, ali Dnevni centar jeste

Predsjednik Naučnog odbora Centra, mr Slavko Milić, podsjetio je na početke rada i njihovu želju da pokažu da nijesu svi pojedinci u društvu zaštićeni, ali i da pomognu da se ta situacija promijeni

3332 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Od 2011. godine u više od 130 zemalja svijeta 12. april se obilježava kao Međunarodni dan djece uključene u život i rad na ulici. Mnogi se djece ulice, kako ih zovu, samo tada i sjete, ali ne i Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore Defendologija, koji deset godina ulaže napor, volju, ljubav i znanje da tu djecu i njihove roditelje ubijedi da ulica nije i ne može biti dom.

Ovaj 12. april bio je za sve njih poseban – obilježili su ne samo Međunarodni dan djece ulice, već i deceniju rada Defendologija centra. Bila je to prilika za sumiranje rezultata, ali i ukazivanja na problem pred kojim ne smijemo zatvarati oči.

Predsjednik Naučnog odbora Centra, mr Slavko Milić, podsjetio je na početke rada i njihovu želju da pokažu da nijesu svi pojedinci u društvu zaštićeni, ali i da pomognu da se ta situacija promijeni. Prije pet godina otvorili su Dnevni centar, jedini licencirani servis u Crnoj Gori koji se direktno bavi djecom i porodicama koje su prinuđene na život i rad na ulici.

“Baveći se ovim problemom željeli smo da oformimo kvalitetan centar i ukažemo javnosti da je problem djece ulice jako prisutan, da ne zavisi samo od jednog, već od brojnih segmenata i da su ta djeca svakodnevno ugrožena”, kazao je Milić.

slavko milić
foto: Svetlana Mandić

Cilj im je bio da pokušaju da djecu sklone s ulice, da poboljšaju njihov život, vrate im osmijeh i pruže im mjesto gdje će moći da budu samo djeca. A u Dnevnom centru, prema riječima prof. dr Veselina Mićanovića, predsjednik Skupštine Defendologija centra, trude se da djecu ulice “otrgnu” iz takvog okruženja, vrate ih na put bezbrižnog djetinjstva i pomognu porodicama da imaju, koliko-toliko, lakši život. Svjesni su svi da to nije nimalo lak zadatak, ali svaka ispružena ruka koja umjesto milostinje dobije podršku, ljubav i pomoć, za njih je uspjeh.

Jelena Milić, koordinatorka Dnevnog centra koji je korisnicima odavno postao druga, često i sigurnija, kuća, kazala je da su postali simbol jednog odgovornog odnosa prema djeci i mladima sa problemima u ponašanju i prema njihovim porodicama.

“Trenutno pružamo usluge za 202 djece i 78 porodica. Tu su psiho-socijalna i podrška u sagledavanju školskog gradiva, radioničarski rad, edukativni, kreativni, rekreativni, individualni i grupni rad sa psihologom, tuširanje, kupanje, pranje veša, obrok”, kazala je Milić.

Jelena Milić
foto: Svetlana Mandić

Istakla je da se u Centru realizuje više programa, a da im je trenutno jedan od glavnih zadataka da lobiraju za održivost servisa jer novca za njegovo održavanje imaju do kraja godine.

“Do sada smo organizovali oko 1.300 radionica, dvije i po hiljade individualnih psiholoških razgovora, 902 donacije u hrani, garderobi, 8.600 obroka, 1.850 individualnih časova”, kazala je koordinatorka Dnevnog centra.

Tokom proslave, koja je organizovana u “Zahumlju”, prikazan je film koji je urađen u okviru projekta “Podizanje nivoa svijesti o rizicima i posljedicama dječjeg prosjačenja”, promovisana je petojezična zbirka poezije “Djeci ljubav treba”, autora Miloša Kecojevića, njegov poklon djeci ulice, a izveden je i program u kome su učešća uzeli korisnici Defendologija centra, hor OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, guslar Miko Kecojević i frulaš Radovan Suknović.

Institucijama, organizacijama i pojedincima koji su pomogli rad Centra tokom deset godina njegovog postojanja uručene su zahvalnice, a moderator večeri bio je Miro Nikolić.

Aktivni i u naučnoj oblasti

Defendologija centar se bavi i naučnom i stručnom aktivnošću, pa su tako, prema riječima Slavka Milića, organizovali, što samostalno, što u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama, više od 20 naučno-stručnih konferencija, objevili 24 publikacijske jedinice, 12 brojeva časopisa Defendologija, deset zbornika radova sa međunarodnih učešća, dvije publikacije sa drugim autorima. Samostalno su realizovali 17 projekata, tri sa drugim partnerima, a njihova vrijednost je oko pola miliona eura. Ostvarili su brojnu domaću i međunarodnu saradnju.

Bonus video: