"De Niro i Bokova da spriječe eutanaziju Miločerskog parka"

Poručuju da je Miločerski park ne samo od turističkog značaja, već je i dio kulturno-istorijskog mozaika
77 pregleda 11 komentar(a)
Robert De Niro, Foto: Beta/AP
Robert De Niro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.10.2017. 05:48h

Mjesna zajednica Sveti Stefan i mještani Paštrovića pozvali su uoči početka Global Citizen Foruma na Svetom Stefanu, proslavljenog glumca Roberta de Nira i direktorku UNESCO Irinu Bokovu da spriječe "eutanaziju Miločerskog parka", koju namjerava da uradi izgradnjom stanova za tržište grčki biznismen Petros Statis.

"Najavljeni Global Citizen Forum na Svetom Stefanu, na kojem učestvuju značajna svjetska imena, među kojima je i proslavljeni svjetski glumac Robert De Niro kao i Irina Bokova direktorica UNESCA i koji će govoriti na temu globalnog obrazovanja o građanstvu za mir, održivi razvoj i ljudsko dostojanstvo, biće prava prilika za sve učesnike foruma da prošetaju kroz hotelski kompleks i vide ljepote Miločerskog parka. Istovremeno, to će biti i njihova posebna prilika da ga vide poslednji put u njegovom prepoznatljivom ambijentu, jer je u pripremi urbanistički napad na ovaj jedinstveni botanički rezeervat - jedan od najljepših parkova u Evropi“, navodi se u otvorenom pismu dostavljenom "Vijestima".

Poručuju da je Miločerski park ne samo od turističkog značaja, već je i dio kulturno-istorijskog mozaika.

"Kroz skoro sto godina svog trajanja u sklopu dvorca Miločer koji je sagradila kraljevska dinastija Karađorđević, on je i nijemi posmatrač krupnih istorijskih i turbulnetnih promjena na ovom dijelu nemirnog Balkana. Za sve vrijeme postojanja, dok se o njemu brinula kraljevina, a nakon toga komunistički režim, on je ostao nedirnut, čineći biser u kruni nekadašnjeg jugoslovenskog, a danas crnogorskog turizma. Nažalost, u demokratiji, u saradnji sa Vladom Crne Gore, njegovu eutanaziju uskoro započeće investitor koji trenuto upravlja ovim kompleksom", navode u pismu.

Dodaju da betonskim napadom u samo srce parka, izgradnjom nebodera veličine 52.000 kvadrata betona zauvjek će biti upropašten netaknuti biser crnogorskog turizma.

"Mi Paštrovići, kao starosjedioci i ljudi koji su kroz razne aktivnosti tokom vremena ugradili sebe u ovaj ambijent, sačuvali i održali ovaj prostor da bi on danas bio ovakav kakav jeste, pozivamo Roberta De Nira i Irinu Bokovu, kao i sve visoke goste ovog foruma, jer ih prepoznajemo kao ljude koji se upravo bore protiv ovakvih društvenih anomalija, da iskoriste priliku da se na pravi način upoznaju sa ovim procesom devastiranja prirodnih i ljudskih resursa koji su upravo u pripremi na samom mjestu ovog dogadjaja.Takođe, pozivamo ih da daju podršku lokalnoj zajednici koja pruža napore da zaustavi ovaj proces , i time izbjegnu da u predstojećem forumu budu iskorišteni, i prećutno podrže namjere investitora čime bi sebe doveli do apsurda, jer bi na taj način dali svojevrsni pečat saglasnosti ovakvom jednom zločinu. Izgradnja betonskog kiklopa u Miločerskom parku predstvalja brutalno upozorenje zdravom razumu i demonstraciju sile nad prirodom i ljudskim dostojanstvom. Vjerujući u humanost i dobre namjere dokazanih svjetskih imena i učesnika ovog foruma, ne sumnjamo u podršku koju cete nam ovom prilikom pružiti", zaključuje se u otvorenom pismu.

Bonus video: