Green Home: Vlada i Ministarstvo potvrdili da nisu ispunjavali evropske obaveze Crne Gore

Iz Green Homa su kazalii da se najveći broj realizovanih aktivnosti odnosi na aktivnosti koje su dio nekog projekta i kao takve su realizovane jer je postojala obaveza prema donatorima

1684 pregleda 0 komentar(a)
Green Home, Foto: Green Home
Green Home, Foto: Green Home

Nevladina organizacija (NVO) Green Home saopštila je danas da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma potvrdili da nisu ispunjavali evropske obaveze Crne Gore.

"Na posljednoj sjednici Vlade je usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene koji je pripremilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Usvajanjem izvještaja Vlada i Ministarstvo samo su i zvanično potvrdili da nisu bili posvećeni ispunjavanju završnih mjerila iz ovog poglavlja, odnosno ispunjavanju evropskih obaveza Crne Gore. Ne treba posebno analizirati izvještaj da bi se zaključilo da je u pogledu ispunjavanja završnih mjerila, trud jedino uložen u pripremu izvještaja koji je pripremljen na način da se dođe do što većeg procenta realizovanih aktivnosti u periodu kada ih suštinski nije ni bilo", ističe se u saopštenju Green Home-a.

Iz te NVO su dodali da se najveći broj realizovanih aktivnosti odnosi na aktivnosti koje su dio nekog projekta i kao takve su realizovane jer je postojala obaveza prema donatorima.

"Pritom, kako bi se popravila loša slika o radu ovog Ministarstva, aktivnosti koje su zahtijevale više akcija su izvještavane kao realizovane iako su samo dijelom realizovane. Dodatno, izvještava se o aktivnostima koje nisu potpuno završene kao da jesu uz konstataciju da se "realizacija odvija planiranom dinamikom". Uz sve ovo, za period od avgusta 2021. do februara 2022. godine, shodno izvještaju, realizovano je 63,34% obaveza što je nedopustivo nizak stepen realizacije aktivnosti iz ovog poglavlja. Podsjećamo da se radna grupa za poglavlje 27 osim konstitutivnog sastanka koji je održan u oktobru 2021. godine nije više sastajala", piše u saopštenju.

Iz Green Home-a su rekli da obzirom da se u izvještaju navodi da je ovo "zadovoljavajući nivo realizacije plana" može se samo zaključiti da je ovom Ministarstvu dupliranje vremena za ispunjavanje završih mjerila iz poglavlja 27 zadovoljavajuća dinamika, što je kako dodaju, apsolutno neprihvatljivo.

Bonus video: