Nikšić: Na Trgu Slobode otvoren bazar "Od Uskrsa do Vaskrsa"

„Bazar ima simbolični naziv jer, pored činjenice da 90 odsto naše zajednice jesu pravoslavni hrišćani pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve, mi poštujemo i one zajednice koje su manje brojne i smatramo ih jednako važnim članovima našeg društva, kao što smo i mi koji smo višebrojni“, kazao je na otvaranju predsjednik Opštine, Marko Kovačević

5920 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Na Trgu slobode u Nikšiću otvoren je vaskršnji bazar simboličnog naziva „Od Uskrsa do Vaskrsa” koji će trajati do 25. aprila, koji organizuju Opština Nikšić i lokalna Turistička organizacija (TO).

„Bazar ima simbolični naziv jer, pored činjenice da 90 odsto naše zajednice jesu pravoslavni hrišćani pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve, mi poštujemo i one zajednice koje su manje brojne i smatramo ih jednako važnim članovima našeg društva, kao što smo i mi koji smo višebrojni“, kazao je na otvaranju predsjednik Opštine, Marko Kovačević.

Kako je istakao, lokalna uprava nastavlja da pruža pomoć lokalnim preduzetnicima omogućavajući im da na bazarima predstave svoje rukotvorine, a tako će biti i ubuduće.

Direktor TO Nikšić Mitar Barać kazao je da je bazar lijepa prilika iz više razloga.

„Prije svega za preduzetnike i predstavnike naših svetinja da plasiraju svoje proizvode, za naše sugrađane da dosta toga lijepog vide i uživaju u proizvodima ovih talentovanih ljudi. TO Nikšić je u proteklom periodu organizovala niz manifestacija koje su mahom bile lokalnog karaktera, zato što nam je cilj da približimo mogućnosti Nikšića i koliko Nikšić može“, kazao je Barać i dodao da savremeni razvoj turizma podrazumijeva razvoj njegovih posebnih oblika, a da vjerski turizam to svakako jeste.

„Kad sam ranije razmišljao o ovom Trgu smetalo mi je što se uklanjaju drvoredi. Danas mi je jasno da su te drvorede zamijenile drvene kuće koje su mjesto susreta i događanja. Onaj asfalt zamijenile su kamene ploče koje svojom bjelinom simbolizuju i oslikavaju onu najsvijetliju bjelinu, a to je vaskrsenje Hristovo. Kad se ovdje u oči pogledamo onda nam je jasno da je od skora i ovaj Trg postao mjesto dešavanja i događanja, mjesto susreta i zagrljanja“, kazao je protojerej Mirko Vukotić.

Program je vodio Miljan Mijušković koji je istakao da je svrha bazara valorizacija vjerskog turizma i oživljavanje trga.

Ceremonija je upotpunjena kulturno- umjetničkim programom u kojem su učešće uzeli hor „Prepodobne Mati Angeline“, KUD “Zahumlje” i pjevač Zoran Džiknić.

Izlagači će u kućicama biti svakog dana do 25. aprila u periodu od 10 do 23 časa.

Bonus video: