Budvanski Stari grad u haosu: Štancuju propusnice, niču privremeni objekti

Predsjednik Mjesne zajednice kaže da u maltretiranju stanovnika najstarijeg gradskog jezgra prednjači opštinska firma Parking servis

27212 pregleda 105 reakcija 27 komentar(a)
Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović

Stari grad se nalazi u velikom haosu, a političke partije sputavaju rad Komunalne inspekcije i policije da zavede red, dok opštinsko preduzeće Parking servis štancuje propusnice i svjesno maltretira Starograđane, onemogućavajući ih da koriste parkirališta u kontakt zoni koja su im namijenjena.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao predsjednik Savjeta Mjesne zajednice “Stari grad” Ognjen Balabušić, navodeći da cijelu situaciju komplikuje to što slijede izbore, a nadležni svjesno krše zakone.

S druge strane, Balabušić smatra da postoji veliki problem i kod uticaja političkih partija na rad Komunalne policije i inspekcije.

”Komunalna policija i inspekcija ima i volju i želju da riješi mnoge probleme. Međutim, iz razgovora sa njima, političke partije koje su na vlasti u Budvi sputavaju njen rad. Pogotovo sada, kada nam se izbori približavaju, mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata, privremenih objekata su članovi partija i partije im obećavaju razne stvari, uglavnom nezakonite. Tako se postavljaju ugostiteljske terase tamo gdje nije dozvljeno, privremeni objeketi gdje nije dozvoljeno. Svako uz prećutnu saglasnost lokalne vlasti radi kako hoće i šta hoće, što je nedopustivo. U posljednjih 20 godina, od osnivanja Parking servisa, ta fantomska i korumpirana firma maltretira i ponižava građane Staroga grada u kontinuitetu”, kazao je Balabušić.

On je naveo da je Pravilnikom koji je potpisao predsjednik Opštine Marko Carević precizno je regulisano ko ima pravo da parkira u kontakt zoni Stari grad.

”Na lokacijima Lučke kapetanije i stare autobuske stanice, ta dva parking prostora su isključivo namijenjeni građanima Staroga grada, onima koji imaju svoje nekretnine i koji imaju stalni boravak. Međutim, svih ovih godina, a posebno sada u izbornom periodu, političke partije, počev od DPS-a pa nadalje, da bi zadovoljili svoje birače čašćavaju ljude sa propusnicima kojima to pravo ne pripada.Tu se stvara kontinuirani haos na štetu Starograđana”, kazao je Balabušić.

Prema njegovim riječima, građani Staroga grada su ogorčeni i revoltirani.

”Mi smo to prijavili Upravnoj inspekciji, jer se u Parking servisu ne sprovodi upravni postupak. Poređenja radi, kada u Podgorici, u tamošnjem preduzeću koje gazduje parkiralištima tražite parking mjesto, dobijete rješenje u pismenoj formi. Ovdje ništa, i to se radi na neprimjeren način, suprotan zakonu. Sve smo to prijavili i zamolili Upravnu inspekciju da nam dostavi zapisnik. Inspektorka je bila u ‘posjeti’ opštinskom preduzeću, prošetala se kroz kancelarije Parking servisa, te nije utvrdila nepravilnosti, navodno je sve u redu. To je još jedan dokaz da u ovoj državi ništa ne funkcioniše, počev od republičke do opštinske vlasti”, ističe Balabušić.

Kako je kazao, Mjesna zajednica je više puta molila nadležne da se napokon uvede red u Parking servisu.

”Neko mora da ih primora da rade po zakonu, da primjenjuju Pravilnik i upravni postupak. Tražimo da se poništi kompletan postupak dodjele propusnica i da se sprovede upravni postupak, da se dodijele propusnice onima kojima to pripada. Parking servis je u obavezi i da nam svakoga prvog u mjesecu dostavi spisak izdatih propusnica. Nikada to nisu uradili i očigledno nemaju ni namjeru. Neophodno je smijeniti kompletan menadžment tog preduzeća i tu firmu staviti na zdrave noge”, kazao je Balabušić, podsjećajući da je prije 20 godina firma osnovana na predlog tadašnjeg Liberalnog saveza.

Prodaja pica i pljeskavica na svakom ćošku

Balabušić je upozorio da se Stari grad pretvara u vašarište, jer se privremeni objekti koji se gase na šetalištu na Slovenskoj obali, preseljavaju u najstarije jezgro Budve.

On je podsjetio da su u novemrbu imali sastanak sa predsjednikom Opštine, gdje su predali incijativu sa pet tačaka.

”Prva je bila da se, kako se šetalište gasi izgradnjom hotela na Slovenskoj obali, ti privremeni objekti sklanjaju. Sada je veliki udar na Stari grad. Imaćete ove godine u Starom gradu, po našoj nekoj procjeni deset novih objekata sa brzom hranom - prodajom pica, hamburgera, pljeskavica. To je nedopustivo za Stari grad. Nažalost, Opština nema strategiju. Mi smo im predlagali da se ograniči izdavanje tih dozvola, recimo pet objeketa za brzu hrana i kraj. Međutim, oni su dali obećanje da će to riješiti, ali nema od toga ništa. Ove godine Stari grad će se pretvoriti u vašarište. Ukazli smo na te probleme, ali ogovora od nadležnih nema”, naglasio je Balabušić.

Bonus video: