"Simon vojaž" ponovo na prodaju

Cijena imovine beranskog autoprevoznog preduzeća je, od prve licitacije iz oktobra prošle godine, kada je iznosila 2,346,896.29, na novom nadmetanju pala za 1.642.828 eura

10876 pregleda 20 komentar(a)
Na autobusku stanicu i dalje niko ne svraća, Foto: Boris Pejović
Na autobusku stanicu i dalje niko ne svraća, Foto: Boris Pejović

Licitacija za prodaju beranskog autoprevoznog preduzeća u stečaju “Simon vojaž”, zakazana je, šesti put po redu, za danas u prostorijama Privrednog suda u Podgorici, po početnoj cijeni od 704.068,89 eura.

Cijena imovine “Simon vojaža” tako je, sa prve licitacije iz oktobra prošle godine, kada je iznosila 2,346,896.29, na novom nadmetanju pala za 1.642.828 eura.

Stečajni upravnik Saša Zejak naglasio u javnom pozivu da pravo učešća javnom javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička lica, uz sljedeći uslov: da pravno lice vrši poslove javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju ili pruža usluge autobuske stanice najmanje pet godina, da je fizičko lice vlasnik društva koje vrši poslove javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju ili pruža usluge autobuske stanice najmanje pet godina.

”Na usmenom javnom nadmetanju mogu učestvovati samo lica koja do oglasom ostavljenog roka (pola sata prije licitacije), dostave prijavu za učešće u javnom nadmetanju, sa dokumentacijom predvidjenom ovim oglasom, i dokazom o uplati depozita u visini od najmanje 10 odsto početne prodajne cijene pravnog lica, čime stiču status zainteresovanog ponuđača”, piše između ostalog u oglasu.

Kada je polovinom aprila prošle godine autoprevozna firma “Simon vojaž” ušla u stečaj, Zejak je “Vijestima” rekao da se radi o firmi koja ima “posebnu socijalnu dimenziju i društveni značaj” i da ne bi bilo dobro da se prodaje segmentirano.

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države počela je odavno, a kulminirala je u maju 2020, kada su radnici stupili u generalni štrajk. Tada su im vlasnici bili dužni plate i druga potraživanja za pune dvije godine.

Vjerovalo se da će uvođenjem stečaja da se prekine haotično stanje na ulicama zbog parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo.

Grupa prevoznika je, zbog ranijih potraživanja na osnovu prodatih karata, odbijala da koristi usluge autobuske stanice, a Direkcija za drumski saobraćaj je na njihov zatjev ukinula licencu autobuskoj stanici. Iz te Direkcije ranije je “Vijestima” rečeno da su sve činili u proteklom periodu, odnosno da se “intenzivno radilo na rješavanju problema funkcionisanja Autobuske stanice Berane”.

Kako je “intenzivno rađeno” i danas se poslije toliko vremena može vidjeti po gužvama na ulicama, gdje je, po nalogu ministarstva, lokalna uprava na kolovoznim trakama, bez proširenja, iscrtala bus stajališta. Neka od tih stajališta nalaze se u krivinama i na najprometnijim mjestima, kao što je ono kod Doma zdravlja, odnosno prilaza Urgetnom centru.

Prevoznici navodno strahuju da neće moći da naplate novac koji im je ostao dužan stari vlasnik “Simon vojaža”.

Dok se sve to dešava daleko od očiju javnosti, osim onih koji traže prevoz, građani koji putuju ne mogu doći do osnovnih informacija o polascima autobusa, da li ima ili nema karata, jer autoprevoznici ne prijavljuju ni polaske niti broj slobodnih mjesta u autobusima.

Jedna putnica koja je željela anonimnost, “Vijestima” je ispričala da je dvije noći čekala autobuse prema Beogradu koji su ostavljali putnike na ulici, umjesto ulaska u stanicu, i da nije bilo mjesta.

”Doći do informacije o vremenu dolaska i odlaska autobusa i eventualnom broju slobodnih mjesta je nemoguća misija”, kazala je ona.

Autoprevoznici sa sjevera, u pismu “Vijestima”, tvrdili su da im je bivši vlasnik “Simon vojaža” Mehmed Adrović ostao dužan 250 hiljada eura na osnovu prodavanja karata na šalterima autobuske stanice.

S druge strane, iz Specijalnog tužilaštva još nema informacije šta je sa predmetom, odnosno krivičnom prijavom protiv Adrovića, visokog funkcionera DPS-a, koga je suvlasnik iz Luskemburga Simon Bernard optužio za više krivičnih djela i falsifikovanje njegovog potpisa.

Peroni najprometnije autobuske stanice na sjeveru države, prazni su i dalje, dok na ulicama oko stanice vlada haotično stanje.

Berane je tako, i pored autobuske stanice, već dvije godine grad bez autobuske stanice, a u nedavnoj kampanji za lokalne izbore, na ovaj gorući problem ukazivano je samo usputno u nekoliko navrata.

Bonus video: