Pola vijeka tivatske Bokeljske mornarice

Komemoracija posvećena dvojici junački stradalih pomorskih oficira počeće u 11 časova, u Velikom gradskom parku u Tivtu, polaganjem vijenaca na spomen obilježje, nakon čega je predviđeno obraćanje predsjednika Opštine Željka Komnenovića.

10162 pregleda 15 komentar(a)
Foto: -
Foto: -

Dvostruka svečanost održaće se u Tivtu u subotu, 16. aprila kada će Opština, u saradnji sa Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Tivat i organizacijom OBNOR Tivat organizovati komemoraciju povodom 81. godišnjice potapanja razarača “Zagreb” Kraljevske mornarice Jugoslavije i stradanja narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Godišnjica potapanja razarača “Zagreb” je ujedno i Dan podružnice Bokeljske mornarice Tivat koja ove godinje slavi značajan jubilej - 50. godišnjicu osnivanja.

Komemoracija posvećena dvojici junački stradalih pomorskih oficira počeće u 11 časova, u Velikom gradskom parku u Tivtu, polaganjem vijenaca na spomen obilježje, nakon čega je predviđeno obraćanje predsjednika Opštine Željka Komnenovića.

Delegacije Opštine, Mornarice VCG i dviju boračkih organizacija potom će sa broda položiti vijenac u more u uvali Brdišta, na poziciji potonuća razarača “Zagreb”. Na tom mjestu su 17. aprila 1941. godine Spasić i Mašera, žrtvujući svoje živote, digli u vazduh i uništili taj moderni ratni brod kako on ne bi pao u ruke italijanskim okupatorima čije su vojne jedinice tada već ulazile u Boku Kotorsku nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu.

”Iako je tradicija Bokeljske mornarice u Tivtu mnogo duža, jer je članova Mornarice iz ovih krajeva uvijek bilo, posebno nakon obnove Bokeljske mornarice 1859. godine kao memorijalne organizacije kada su u nju počeli ulaziti ne samo pomorci, već i ribari i težaci, Podružnica Tivat zvanično je osnovana 1972. Svoj prvi javni nastup imali su 10. septembra te godine na dan Jugoslovenske ratne mornarice, pomorstva i rječnog brodarstva tadašnje Jugoslavije, a poslije i 21. novembra 1972. na Dan opštine Tivat. Podružnica u Tivtu je osnovana prije pola vijeka da bi se održala stara slava Bokeljke mornarice - strukovne udruge stare preko 12 stoljeća, a koje su ljudi iz tivatskog kraja uvijek bili neodvojivi dio, posebno Lastvoljani”, kazao je “Vijestima” predsjednik Podružnice Bokeljske mornarice Tivat Marjan Ribica.

On je kazao da je za Dan podružnice izabran 17. april u spomen na isti dan 1941. kada su u uvali Brdišta kod Tivta, Milan Spasić i Sergej Mašera potopili razarač “Zagreb”.

”Taj njihov herojski čin se dogodio u Tivatskom zalivu, čime su se oni zauvijek upisali na stranice istorije slavnog bokeljskog pomorstva, pa je bilo i logično da se taj datum uzme i za Dan naše podružnice”, kazao je Ribica, dodajući da su toj opštini nekada egzistirali odredi Bokeljske mornarice u Lastvi, Lepetanima i u samom gradu Tivtu.

”Lastovski odred je uvijek biuo najbrojniji, pa je Lastva davala i kapetana. I najveća čast u ovoj organizaciji - nošenje barjaka pripada Gornjoj Lastvi, odnosno familiji Nikolića koji su poziciju barjaktara naslijedili od Ivovića. U proteklih pola vijeka nije bilo nijedne proslave Dana Opštine Tivat bez nastupa Odreda Bokeljske mornarice iz Podružnice Tivat, a naši mornari i oficiri u tradicionalnim odorama dočekivali su i sve visoke državne poglavare koji su od sredine 19. vijeka do danas pohodili Tivat - od austrougarskog cara Franja Josipa, preko jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita do aktuelnih državnih čelnika i visokih stranih funkcionera”, kazao je Ribica, dodajući da će stoga u subotu, kao i svake godine, Bokeljka mornarica učestvovati u komemoraciji Spasiću i Mašeri i položiti vijenac na njihov spomenik, da bi potom u poslijepodnevnim časovima relizovala poseban svečani program kojim će obilježiti Dan svoje podružnice.

Postrojavanje Odreda obaviće se u 18.30 sati ispred zgrade Centra za kulturu, odakle će njeni pripadnici u pratnji Gradske muzike, prodefilovati ulicama Tivta do rive Pine gdje će predati raport prvom majoru Graciji Aboviću, te potom odigrati tradicionalno Kolo svetoga Tripuna.

Bonus video: