Još 32 i po hiljade eura za sedam projekata podržanih iz fondova EU

Srzentić: Prepoznajemo veliki značaj i uticaj koji nevladin sektor ima za ukupan društveni razvoj

"Kofinansiranje projekata i programa nevladinih organizacija vidimo kao značajno ulaganje u razvoj u najrazličitijim oblastima, posebno u onim oblastima od velike važnosti za pristupanje Crne Gore EU"

2503 pregleda 1 komentar(a)
Srzentić, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Srzentić, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija donijelo je odluku o raspodjeli sredstava za kofinansiranje sedam projekata i programa nevladinih organizacija podržanih iz fondova Evropske unije za ovu godinu u iznosu od 32.598,71 eura, saopšteno je iz ovog vladinog resora.

Kako se navodi ministarka Tamara Srzentić kazala je da opredijeljeni iznos sredstava za kofinansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2022. godini iznosi 1.010.000,00 eura.

"Javni konkurs za raspodjelu sredstava za kofinansiranje projekata i programa NVO podržanih iz fondova EU za 2022. objavljen je 20. januara i otvoren je do 1. decembra tekuće godine. Do sada su donijete četiri odluke o raspodjeli sredstava kojim je od ukupno opredijeljenog iznosa do sada raspodijeljeno 234.688,68 eura, kojim je kofinansirano 29 projekata", rekla je Srzentić.

Kako piše u sasopštenju ona je istakla da prepoznaje veliki značaj i uticaj koji nevladin sektor ima za ukupan društveni razvoj, digitalizaciju i demokratizaciju društva, kao i ostvarivanje principa slobode, jednakosti i vladavine prava.

"Kofinansiranje projekata i programa nevladinih organizacija vidimo kao značajno ulaganje u razvoj u najrazličitijim oblastima, posebno u onim oblastima od velike važnosti za pristupanje Crne Gore EU", poručila je Srzentić.

U saopštenju se navode i projekti za koje su, posljednjom Odlukom namijenjena sredstva.

  • “Youth Empowerment and Employability Strengthening - YEES!” u iznosu od 6.563,00 EUR. Projekat realizuje nevladina organizacija Ekvivalent.

  • “Youth Empowerment and Employability Strengthening - YEES“ u iznosu od 1.724,00 EUR. Projekat realizuje nevladina organizacija Kulturni centar HOMER.

  • “Montenegro and Albania towards Zero Waste“ u iznosu od 8.303,81 EUR. Projekat realizuje nevladina organizacija Crna Gora bez smeća.

  • “Podrška potrebama djece i mladih pod institucionalnim staranjem nakon pandemije COVID-19“ u iznosu od 4.758,00 EUR. Projekat realizuje nevladina organizacija Juventas.

  • „Podrška potrebama djece i mladih pod institucionalnim staranjem nakon pandemije COVID-19“ u iznosu od 702,00 EUR. Projekat realizuje nevladina organizacija Psihološka asocijacija Crne Gore.

  • „WeB Media literacy“ u iznosu od 8.007,90 EUR. Projekat realizuje nevladina organizacija Juventas.

  • “Podrška potrebama djece i mladih pod institucionalnim staranjem nakon pandemije COVID-19“ u iznosu od 2.540,00 EUR. Projekat realizuje nevladina organizacija Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja CeP.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija na kraju dodaju da sredstva za kofinansiranje projekata i programa nevladinih organizacija ugovorenih po osnovu konkursa i programa podržanih od Evropske unije, obezbjeđuju se u iznosu od 100 odsto ugovorom utvrđenog obaveznog učešća nevladine organizacije na navedenim projektima i programima, odnosno 100 odsto sredstava traženih u zahtjevu za kofinansiranje.