Bivši radnici Vektre Jakić pozvali Brkovića da izađe iz kompanije i prepusti državi da organizuje proizvodnju

"Ovo je sigurno najbolja i nasavremenija firma u Crnoj Gori i samo joj treba neko ko će znati s njom da upravlja. Ovdje može biti uposleno od 300 do 500 ljudi. Brković ovo ne može da vodi i vidimo po cijeloj Crnoj Gori koliko je imao preduzeća svako mu je zaključano. Sa svima je na sudu on ne zaslužuje da vodi ovu fabriku“

2371 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Dvadesetak bivših radnika pljevaljske kompanije Vektra Jakić u kojoj je prekinuta proizvodnja krajem 2018. protestovali su danas ispred ulaza u fabriku, tražeći od vlasnika Dragana Brkovića da im isplati zaostale zarade, poveže radni staž.

Zaposleni od države traže da preuzme Vektru Jakić od Brkovića i pokrene proizvodnju.

Brković zaposlenima, kako tvrde duguje između 18 i 40 zarada, zavisno od vremena kada su dobili otkaz u firmi u kojoj su radili.

Radnici su najavili da će naredni protest organizovati u krugu preduzeća, jer Brković nije udostojio da odgovori na njihove zahtjeve, koje su mu dostavili na početku protesta, pije skoro mjesec dana.

"Kada sljedeće sedmice uđemo u krug preduzeća, nadam se da će nam se tada neko obratiti, a sigurno ćemo ući to mu ja garantujem kao i svi ovi radnici“, rekao je predstavnik radnika Žarko Mazalica.

Zaposleni su pozvali Brkovića da izađe iz kompanije i prepusti državi da organizuje proizvodnju.

"Ovo je sigurno najbolja i nasavremenija firma u Crnoj Gori i samo joj treba neko ko će znati s njom da upravlja. Ovdje može biti uposleno od 300 do 500 ljudi. Brković ovo ne može da vodi i vidimo po cijeloj Crnoj Gori koliko je imao preduzeća svako mu je zaključano. Sa svima je na sudu on ne zaslužuje da vodi ovu fabriku“, rekao je Mazalica.

Komentarišući činjenicu da njihovim protestima protestuje samo dvadesetak radnika od više od 200 koliko ih je radilo u kompaniji, Mazalica kaže da oni koji ne dolaze na protest hoće da da preko njih dođu svojih para.

"Oni nama daju podršku iz kuće. Svi nas oni podržavaju ali neće niko da dođe. Da li ih je strah od Brkovića da li nije to je njihova stvar. Kada je predsjednik opštine prošle sedmice obećao nama ugroženima koji smo pokrenuli proteste pomoć od po 200 eura, sjutri dan mi se odmah javilo 50 bivših radnika da se prijavi za pomoć a telefonom me je zvalo još njih 150. Mi smo spisak najugroženijih ranika dostavili i očekujemo da novac bude uplaćen u najkraćem roku“, rekao je Mazalica.

On je optužio Brkovića, da je prevario ambasadorku Ujedinjenih arapskih emirata prilikom njene ranije posjete Vektri Jakić, tako što je prelijepio džakove peleta naljepnicama na kojima je pisalo Vektra Jakić, kako bi ona pomislila da je krenula proizvodnja u tom pogonu.

Sredstva za otvaranje tog pogona bila su opredjeljena iz Abu Dabi fonda.

"I ja sam učesnik toga. Kupovali smo pelet na stovarištu Tanjević i prelijepili ih našim etiketama. Dolazili su predstavnici ambasade, ministar tadašđnji Petar Ivanović. To je bila čista prevara jer fabrika tada nije ni radila nego na trakama prikazuje kao da su naši džakovi a na njima su bile samo naše naljepnice a pelet neke druge firme koje smo kupili na stovarištu. To je rađeno kako bi prevarili ambasadorku“, rekao je Mazalica što su posvjedočili i drugi radnici.

Vijesti su u aprili 2016 godine pisale da je poturio tuđi pelet kada mu je u goste stigla tadašnja ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Hafsi al Ulama i ministar poljoprivrede Petar Ivanović i novinari.

Na promociji investicije vrijedne 11,8 miliona eura, koju je Abu Dabi fond iz UAE pomogao sa tri miliona, Brković je pokazao pelet iz andrijevičke fabrike Biotel.

Brković tvrdi oda to nije tačno, iako je na uglu jednog od džakova, koji su pokazani gostima kao proizvod “Vektre Jakić”, i nakon svojevrsnog maskiranja ostala vidljiva veb adresa stvarnog proizvođača - www.biotel.me.

On nije pojasnio kako se logo njegove firme našao na vrećama andrijevičkog peleta.

Novinari su 6. aprila to mogli da vide, a neki su i ovjekovječili prevaru fotoaparatom.

U nedostatku svog proizvoda, u “Vektri Jakić” su se dosjetili da džakove tuđeg peleta prelijepe naljepnicama sa svojim logom.

Brković je na taj način pokušao da ubijedi kreditora da su u predviđenom roku završili sve pripreme i da je fabrika spremna da proizvodi.

U tom trenutku mašine nijesu bile ni pokrenute a fabrika nije imala ni sirovinu za proizvodnju tog energenta.

Da je prevara bar privremeno uspjela potvrđuju i novinski izvještaji u kojim su prenesene izjave zadovoljstva visokih zvanica.

Ivanović je kazao da su njegovi “utisci veoma pozitivni”, a ambasadorka Ulama da joj je drago što je Abu Dabi fond podržao projekat i što će se u “fabrici proizvoditi pelet po evropskim standardima“.

Bonus video: